RODE WIJNSAUS MET ACETO BALSAMICO…

Aldo van Dining and Wining is op vakantie naar Italië geweest. Hij bezocht daar o.a. een producent van Balsamico azijn. Al vóór de vakantie boodt hij aan wat monsters van deze Balsamico mee te brengen voor liefhebbers. Altijd in om iets bijzonders te proeven heb ik me snel gemeld bij Aldo en de monsters ontvangen. Ik heb al veel soorten azijn geproefd maar deze is echt superlekker. Het klinkt misschien vreemd maar dit is een azijn om zo op te snoepen. Het eerste monster gewoon zo over een paar aardbeien gedruppeld, heerlijk! Een volle, ronde, fruitsmaak, zonder toegevoegd zoet, wat je nogal eens proeft in Balsamico.

Ik besloot om met het tweede monster een saus te maken:

1 kop bouillon, 1 kop rode wijn, een klein klontje boter, 1 zeer fijngehakte sjalot, 1 paar takjes tijm en het proefmonster Aceto Balsamico.(ik gebruikte een Spaanse wijn vandaag,ik hoop dat dat toch mag van de Italianen, Gran Sangre de Torro, reserva 2001)

De sjalot even uitzweten in de boter. Dan de bouillon erbij doen en tot de helft inkoken. De rode wijn erbij en de tijm, en weer reduceren tot de helft. Zeef de saus dan en giet er de Balsamica bij. Nog even doorwarmen, de saus zeven en snel opdienen. De saus was, mede door de sterk geleerde bouillon, mooi stroperig. Heb je minder gelatineuse bouillon, klop er dan vlak voor het opdienen een paar piepkleine klontjes ijskoude boter door. De saus combineerde uitstekend bij het lamsvlees.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *