PRÜJVERAJ OFWEL PROEVERIJ…

Ik woon in Gemert, een mooi Brabants dorp. Veel groen en altijd veel activiteiten. De gemeente Gemert streeft er nu zelfs naar de Groenste gemeente van Nederland te worden. Proberen andere gemeenten deze titel te veroveren met parken, recreatiegroen en ‘groene’ winkelcentra, Gemert doet het met kruiden! Er zijn al jaren een aantal kruidentuinen in Gemert. Maar de laatste jaren wordt ook het gewone openbare groen aangeplant met kruiden. Op de rotondes in Gemert bloeit lavendel, hysop, vrouwenmantel en ga zo maar door.  De Stichting Cruydenrijk organiseerd evenementen rondom kruiden. Zo kan iedere inwoner van het dorp bij deze Stichting voor een luttel bedrag een kruidenbak huren. De bakken zijn uitgevoerd in de kleuren van het Gemertse kasteel en gevuld met diverse kruiden. Ze worden met moederdag aan de gevels gehangen en in het najaar weer opgehaald. Er hangen en staan inmiddels zo’n 325 kruidenbakken in de gemeente, gevuld met salie, rozemarijn, hysop, lavendel, enzovoorts. Of deze bakken nu ook invloed hebben op het koken met kruiden weet ik niet. Ik heb nog niemand met een schaartje kruiden uit de bak zien knippen om het avondmaal wat op te vrolijken! Maar het ziet er prachtig uit.

Een ander doel van de Stichting Cruydenryck is de organisatie van de jaarlijks kruidenproeverij ; de “Prüjveraj”. Prüjveraj is het Gemertse woord voor proeverij. Vandaag in de kasteeltuinen alweer de derde editie van het evenement rondom kruiden. Je kunt er proeven van voor- hoofd- en nagerechten bereid door twaalf horecaondernemers uit Gemert. Ook is er een markt waar allerlei mogelijkheden van het gebruik van kruiden worden getoond, er spelen een aantal orkesten en ook de kinderen worden vermaakt. Kortom Gemert gezellig! Ik ga straks maar eens even kijken en proeven! Op dit moment wordt de proeverij geopend met een openluchtmis, dat is aan mij niet zo besteed. Om twaalf uur start de markt en de proeverij. Tot 21.00 uur vanavond kun je terecht in de kasteeltuinen.

Ik ga nu snel even naar het einde van onze straat een aantal van die kruidenbakken op de foto zetten. (wij hebben zelf geen plaats voor zo’n bak aan de gevel, onze kruiden staan gewoon in de achtertuin)En daarna: op naar de proeverij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *