Processie VALKENSWAARD – HANDEL…

Op mijn wandelingetje naar de kruidenbakken stuitte ik op een heel ander Gemerts fenomeen; de jaarlijkse bedevaart van Valkenswaard naar Mariabedevaartsoord Handel. Vandaag de terugweg, van Handel naar Valkenswaard. Honderen deelnemers lopen ieder jaar met deze bedevaart mee, op de heenweg is Gemert de laatste stopplaats en terug de eerste. Werd vroeger de afstand biddend afgelegd, tegenwoordig is het voor velen een meer sportieve prestatie. Ruim 40 kilometer op één dag, en de volgende dag nog eens. Het is niet niks in deze hitte. Op deze eerste stopplaats vandaag werd er ook veel gedronken, gegeten, de paarden werden natgespoten en de blaren verzorgd.

Wie echt niet meer kan lopen mag in één van de vele huifkarren plaatsnemen. Ik was gisteren al even gaan kijken. Een aantal vaste lezers van Het Ministerie loopt ook mee, maar er ging iets mis met de camera. Dan vandaag maar een sfeerplaatje. De vaste lezers kon ik niet vinden in de massa, maar de geruchten zeggen dat ze het allemaal overleefd hebben. Knappe prestatie!

Het Valkenswaardse lied zegt het al; Groot dè is de grote mert, en groot zijn de sigare. Groot dè is nôr Handel gôn, en groot zijn dan de blare!

Update 23.00 uur; Er reden, volgens de Keizer van Monera, 27 huifkarren mee. Als goed Gemertenaar moet je de huifkarren en de paarden tellen! Ik ben niet helemaal rasecht dus dat wist ik niet. Volgend jaar zal ik zelf de karren en de paarden tell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *