HEMELVAARTDAG IN LUXEMBURG…

Ik moet nog heel erg wennen aan de gebruiksaanwijzing van het nieuwe web-log! Het lukt me nog allemaal niet zo best om ermee te werken, en ik heb niet echt de tijd om me erin te verdiepen. Mijn verontschuldigingen voor de slechte lay-out, ik hoop in de loop van deze week toch e.e.a. te verbeteren. Ook Paul en de Jongste Bediende zijn even sprakeloos, net een nieuwe techniek onder de knie, en dan verandert alles weer. Dat wordt een avondje scholing!

In de tussentijd ga ik gewoon door met de verhalen, het moet toch ergens beschreven worden zo’n lang weekende! We waren met 15 mensen, waarvan 4 kinderen onder de 12, en nog eens 4 honden! Natuurlijk moet dat allemaal eten, drinken, enzovoorts. En het regende en regende…

Wij gaan met deze groep vrienden al sinds 1985 het “hemelvaartweekend” samen naar Luxemburg. De eerste jaren puur uit geldnood, we hadden niet veel geld en wilden toch eens ‘weg’. Een goedkope, rustige camping in een klein dorpje. Ver van alle vakantiegangers. Niet al te ver van onze woonplaats, in een prachtige omgeving. We gaan er wandelen, fietsen, in een klein riviertje poeliën. We bespreken er de hele wereldpolitiek, we zwetsen en kletsen. En natuurlijk genieten we van de lekkere dingen die de omgeving te bieden heeft; de wijn, de champagne, de ham, kaasjes en nog veel meer.

Traditie is elk jaar de grote vlooienmarkt in het naburige, kleine dorpje Tuntange. De markt wordt georganiseerd door de school van Tuntange, de kinderen en de ouders. Het hele dorp zet zich in om er een echt feest van te maken. De opbrengst van het feest gaat naar een goed doel. In Luxemburg betekent feest; grillen en bier en champus.

Ook dit jaar was alles zoals verwacht,(behalve een zonnetje) we kopen wat, drinken wat in de feesttent, we eten een karbonaadje, gaan weer even terug in het gemeenschapshuis waar de vlooienmarkt gehouden wordt, terwijl één van ons op de nieuw gekochte schatten past. Een waar feest. Ook dit jaar was de aankoop bijzonder, de champus heerlijk en hebben we ons allemaal kostelijk vermaakt.

Op dit soort plaatselijke feesten is altijd een ‘gril’ waar je heerlijke gegrilde karbonaadjes kunt kopen. Het vlees is prima gegrild, goed van kwaliteit. Luxemburgers zijn heel goed in grillen op houtskool! De karbonaadjes worden geserveerd tussen slecht witbrood; twee sneden met het vlees ertussen. Het vlees eet je op, het brood dient als servet.

.© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *