Op de foto mevrouw van Dinter met haar kleindochter, één van de telers van de Vrije Heerlijckheidasperge. Ze verkopen aan huis, ook voor particulieren, en op verzoek zelfs geschilde asperges. In de gekoelde vitrine liggen de geschilde asperges, de ongeschilde worden bewaard in koelboxen, gesorteerd op kwaliteit en dikte. Alles vanmorgen vers gestoken. Het aspergeseizoen is maar kort (tot 24 juni wordt er gestoken). Wij eten in die periode minstens één keer in de week asperges. Aan asperges worden allerlei positieve eigenschappen toegedicht; het asparagezuur waarover ze beschikken heeft een gunstige uitwerking op nieren, blaas, lever en ook het bloed. Asperges hebben een vochtafdrijvende werking en zorgen zo voor een snelle reiniging van het lichaam. Per 100 gram bevatten de asperges 20 mg calcium, 200 mg kalium, 60 mg fosfor en de vitamines B2 en B6. De laatste twee vitamines zijn cruciaal bij een snel herstel van spierweefsel en spelen dus een voorname rol in het voedingspatroon van sporters. Nog wat weetjes over de asperge; AA. Telers hebben het over A- kwaliteit. Dit is de beste aspergekwaliteit. De stengels hebben een doorsnee van 20 á 28 mm. En een gemiddelde lengte van 19 tot 22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de kleur lelieblank en enigszins lichtglanzend. Er gaan twaalf stuks AA asperges in één kilo.
De typische geur van de urine na het eten van asperges, ik schreef er al eerder over, ontstaat door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen-elementen in de aspergeplant. Onze lever zet deze elementen om in zwavelverbindingen (methylmercaptanen), die ons lichaam bij het plassen verlaten. De grote Italiaanse gastronoom en schrijver Pellegrino Artusi (1820-1911) had daar een oplossing voor;”Met een paar druppeltjes terpentijn in de po naast het bed kunt u de onwelriekende geur die asperges bij een mens teweeg brengen, veranderen in een heerlijke odeur van viooltjes”. Ik schreef er hier al over en ik ben zo benieuwd of iemand dat al uitgeprobeerd heeft!!!