WIJNZAIJN…

Gewone huis-tuin-keukenazijn is niet duur. Wil je meer, dan betaal je meer. De prijs kan oplopen, afhankelijk van grondstof, bereidings- en verfijningsmethode tot astronomische bedragen. Ik schrijf dit artikeltje om te laten zien dat het ook anders kan.

De firma Pundel uit Hellange, Luxemboug, maakt al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw azijn. Het is Luxemburgs grootste producent van azijnen. Als grondstof gebruiken ze blanke alcohol en witte wijn, en in mindere mate appelwijn. Pundel produceert 5 verschillende soorten azijn. Over de witte wijnazijn gaat het nu. De grondstof komt van de wijnmakers aan de Moezel. Pundel maakte er een zachte azijn van met een fijn bouquet. Niet te zuur ( 5%). Het Ministereie heeft onlangs weer twee flessen aangeschaft, één om de eigen productie van wijnazijn te ondersteunen, en de andere voor dagelijks gebruik. Ook het Ministerie heeft nog heel andere azijnen op voorraad. Gerijpt op eikenhout, gemaakt van uitgelezen wijnen, enfin…, je kent dat wel. We hebben er goed geld voor uit gegeven. Soms waren ze dat goede geld ook dubbel en dik waard, maar in een aantal gevallen bleek dat we eigenlijk alleen betaald hadden voor de verpakking en het mooie etiket. De inhoud kon dan niet op tegen de wijnazijn van Pundel. En die kost één euro negentien (voor 70 cl.)!!! De azijn wordt ook buiten Luxemburg verkocht. Je vindt hem volop in België, maar ook in Noord Frankrijk en het Duits-Luxemburgs grensgebied. Heb je, zo als wij, de behoefte om op de terugweg van vacantie nog wat boodschappen te doen, vergeet dan niet een paar flessen in te slaan.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *