MEER REINHEITSGEBOT…

 

Ik had mijn artikel over het Reinheitgebots nog niet geplaatst of er was al een reactie: Nooit geweten dat dit ook daadwerkelijk wordt gevierd. Maar is dat reinheidsgebot niet al een tijdje niet meer van kracht of versoepeld oid? Een jaar of wat geleden is de duitse markt in elk geval ook open gesteld voor bieren die er niet helemaal aan voldeden zoals Heineken.

Beste Lobee: Het zit allemaal nog een tikje ingewikkelder. De oude bierwet stamde uit 1923 en werd kort na de oorlog herzien. Het Reinheitsgebot was daarin geregeld. Voor bovengistend bier waren de regels een stuk ruimer, maar het viel toch allemaal onder het Reinheitsgebot. Het betekende heel simpel dat bieren die op een andere manier werden gebrouwen (nagenoeg alle buitenlandse bieren) de naam Bier niet mochten dragen. In 1987 was er een uitspraak van het Europees Hof die deze bepaling tot flauwe kul verklaarde. De markt was overigens al open voor buitenlandse bieren. Met de val van de muur en de komst van de Neue Bundesländer werd ook de behoefte van Oostduitse brouwerijen om hun streekbieren in de markt te plaatsen weer aktueel. Het ging met name om traditionele Schwarzbieren, die met een bepaald soort suiker worden gemaakt. Ook die brouwers wonnen hun zaak bij de rechter. De Duitse consument blijft evenwel in groten getale aan het Reinheitsgebot vasthouden. De reclame maakt daar dankbaar gebruik van. Hefeweizenbier uit Beieren wordt verkocht met het predikaat Reinheitsgebot, terwijl Hefe (gist) en Weizen (tarwe) in het hele document niet voorkomen.

Groet, Paul, Ministerie enz.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *