ARTUSI, ASPERGES EN VIOOLTJES…

Bij de opening van het aspergeseizoen schiet me ieder jaar weer een verhaal van Artusi te binnen. Pellegrino Artusi leefde in Italie van 1820 tot 1911 en wordt door ingewijden wel de Escoffier van Italie genoemd. Artusi reisde heel Italie af, hij proefde en verzamelde en noteerde recepten. Zo ontstond zijn prachtige kookboek; “De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten”. In het boek vertelt hij over de streekgebruiken, de taal, de mensen die hij ontmoet. Hij vergelijkt recepten en geeft heerlijk eigenwijze tips over voeding. Het boek bevat 790 recepten. De recepten zijn bijna allemaal nog prima te maken. De meeste gezondheidstips zijn natuurlijk wel wat achterhaald, hoewel hij voor die tijd, een verbazend goed inzicht had in wat goed, en wat niet goed voor de mens. Over Artusi en zijn boek later meer, nu even het stukje over de asperges.

 Hij (Artusi) schrijft ; Deze juweel van een groente-juweel niet alleen vanwege zijn vochtafdrijvende en spijsvertering bevorderende eigenschappen, maar ook vanwege de hoge prijs die hij op moet brengen- kan na het koken op verschillende manieren verder bereid worden, maar de eenvoudigste is tevens de meest gangbare, namelijk ze te besprenkelen met olie en citroensap.Hij geeft dan toch nog wat andere bereidingswijzen en besluit het aspergehoofdstuk met het volgende; Met een paar druppeltjes terpentijn in de po naast het bed kunt u de onwelriekende geur die asperges bij de mens teweegbrengen, veranderen in een heerlijke odeur van viooltjes. 

Ik heb het boek al jaren en denk steeds dat ik dit mooie advies toch eens moet uitproberen. Het komt er maar niet van! Ik zou ook heel graag willen weten hoe dit kan. Een chemische reactie? Is er iemand die mij hierover meer kan vertellen???

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *