NEGERZOENEN…

'vergeten'
Het moet uit zijn met de negerzoen. En de nieuwe naam zal luiden: Buyszoen. Er is al eindeloos veel over geschreven en gepraat, de voors en tegens werden uitgemeten in elk denkbaar nieuwsmedium. De diskussie werd vrij inhoudelijk gevoerd, die ging over het wel of niet beledigend karakter van het woord negerzoen. Waar ik niks over gelezen of gehoord heb (maar ik kan niet alles bijhouden) is de nieuwe naam: Buyszoen. Wat nu Buyszoen? Hoezo moet de naam van de koek gekoppeld aan een merknaam, en dat onder de noemer van de humaniteit? Zijn ze nou bedonderd? Het is een goedkope aktie onder het mom van mensvriendelijkheid en anti-racisme. Tuin er niet in lezer, in deze verkooptruc van het grutterdom en de reclamemaffia. Het moge duidelijk zijn, het Ministerie is niet voor naamsverandering en al helemaal tegen gratis en onverdiende reclame voor welke koekenbakker dan ook. De lekkerste negerzoenen werden gemaakt door de firma Jurgens uit Aarle-Rixtel in de jaren 60 en 70. Jurgenszoenen? De gevoerde discussie leverde evenwel ook weer wat leuks op. Er werd driftig gezocht naar andere beledigende zaaknamen: ouwehoeren, blanke vla, Spaanse griep, Franse slag en zo verder en zo voorts. Deze vond ìk wel leuk: Schots en scheef…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *