GEPOCHEERDE ZALM…

Gisteren een afscheidsetentje voor Berry, een collega van Paul. Berry vond het leuk om dat gewoon bij hem thuis te houden.Het leek hem aardiger dan het notoire café- of restaurantfeestje. En dat vonden wij ook. Zodoende werd het Ministerie uitgenodigd om het etentje te verzorgen. Er zouden 16 mensen aan de maaltijd deelnemen. Nadat Paul de auto schoongemaakt had hebben we alle spullen erin geladen en zijn we naar Grave gereden. Koken in een vreemde keuken is toch altijd wel spannend. Is er wel een oven, hebben ze een mixer, zijn er goede messen in huis? We namen een hele inventaris mee, om op alles voorbereid te zijn. Gelukkig was er een prima oven, en dezelfde gasplaat als wij thuis hebben, dat is dan al wat vertrouwd. We aten vooraf; gepocheerde zalm met komkommer en een romige mayonaise met verse dille Ik had de vis thuis gepocheerd, in de pan vervoerd en in Grave, (of moet ik Velp zeggen?) op een schotel opgemaakt. De mayonaise had ik ook thuis al gemaakt. Het was een mooie verse zalm van 3 kilo. Bij aankoop dachten we dat de zalm helmaal in de vispan zou passen. Helaas was hij net een stukje te groot. Ik moest kiezen: de kop of de staart eraf. De staart leek me minder erg. De amputatie heb ik verborgen onder komkommer en groen. 

Pocheren is net niet koken, de temperatuur van het vocht op 80 graden houden. Ik gebruikte 1 fles Riesling (uit de Elzas), water, 1 flinke sjalot en selderij, peterselie, laurier, stengel bleekselderij en wat tijm. De kruiden in een bosje bij elkaar binden. De vis ook op een paar plaatsen met garen opbinden. De bek dichtbinden anders gaat hij lelijk gapen. Pocheertijd een krap uurtje. Dan het vel voorzichtig verwijderen en de vis op een schaal opmaken. De saus; maak zelf mayonaise; ( zie basisrecept dd 24 september 2005, maar zonder knoflook) Voeg ¼ liter room bij de mayonaise, wat extra citroensap, en een klein bosje fijngehakte dille.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *