PRAIRIEOESTERS?..

 

Naar aanleiding van het vorig artikel ben ik nog even aan het grasduinen in de kookboeken en zocht wat Johannes van Dam over orgaanvlees, testikels enzovoorts te zeggen heeft in zijn “DEDIKKEVANDAM”. Tot mijn verbazing vind ik daar onder het hoofdstuk “Prairieoesters” niet de testikels, maar een recept tegen katers! (een rauwe hele eierdooier in een glas, met een theelepel tomatenketchup, beetje worchestersaus, beetje tabasco, zondere roeren doorslikken) Ik begon al te twijfelen, ik heb toch ergens iets over lamskloten die men, uit kiesheid misschien, prairieoesters noemt? En ja hoor, Jana Allen en Margeret Gin, schrijven in hun boek Van kop tot staartDe culinaire term voor de testikels van mannelijke dieren is in de Verenigde Staten fries of prairieoesters; in Frankrijk noemt men ze annimelles Een heel aardig boek van deze dames. Ik heb het al jaren en gebruik het regelmatig om dingen op te zoeken over orgaanvlees, koppen, staarten of andere delen. Duidelijke aanwijzingen voor het schoonmaken van niertjes, het pellen van een tong, en dus ook hoe je de testikels van een lam kunt verwerken. Het boek is uitgegeven in 1977 door Bert Bakker, Amsterdam. ISBN 90 6019 440 3 Misschien nog ergens te vinden in een hoekje van een antiquariaat? Het plaatje laat de Amerikaanse uitgave zien…

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *