RECEPT VAN DE KEIZER…

 

 Het was vandaag weer druk op het Ministerie en natuurlijk werd er volop gepraat over de echte winter die we, vandaag in ieder geval, mogen beleven. Bittere koude. Dan komt het gesprek al snel op drankjes die er wel, of juist niet, tegen helpen. Natuurlijk was ook de Keizer van Monera aanwezig. De Keizer zweert bij alle weersomstandigheden bij zijn favoriete drankje Becherovka. Hier in Nederland heel soms te koop. Maar op onze grote reis naar Tsjechië met de Keizer was de Becherovka een vast onderdeel van de dag. De Tsjechen verstonden zelfs na een paar dagen al het woord ‘njipke’. (borreltje) De Keizer krijgt zo af en toe een fles van vrienden die in het verre Tsjechië op vakantie waren, maar de flessen komen met lange tussenpozen. Vandaag vertelde de Keizer dat hij tegenwoordig zelf Becherovka maakt, of iets wat er volgens hem heel goed op lijkt. Het recept mag met Keizerlijke goedkeuring op dit weblog. Een hele eer dus. Wij hebben het brouwsel niet kunnen proeven want de Keizer heeft geen zakflacon. Geheel voor eigen risico dit drankje.

 Keizers Becherovka; 25 blaadjes munt 6 kruidnagelen ongeveer 10 centimeter pijpkaneel 1 liter brandewijn of jenever of wodka ongeveer 200 gram suiker. Alles bij elkaar in een pot met deksel doen en drie maanden laten trekken. Regelmatig wat schudden en rommelen. Dan mooi alles zeven door een zakdoek of ander lapke. Ons advies om ook nog wat steranijs toe te voegen, gaat de Keizer nu uitproberen. De Jongste Bediende vindt het overigens zonde van de jenever. Plaatje van de echte Becherovka via Google geleend

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *