RECEPTEN UIT HET GROTE BOEK VAN DE ALBESER KEUKEN…

Vanavond een recept uit dit boek; “Recepten uit het grote boek van de Albeser keuken”. We kochten het in Alba Italie, tijdens de natste voorjaarvakantie die we ooit meegemaakt hebben. Om een beetje droog te blijven bezochten we alle musea en kerken die we konden vinden en zo kwamen we op een tentoonstelling in Alba van de plaatselijke ‘heemkundekring’. Er was op dat moment een prachtige fototentoonstelling met als onderwerp de wijngaarden rond Alba. Alba ligt in het centrum van de wijnteelt in noord Italie, Er waren een fors aantal mooie boeken te koop, prachtig uitgegeven met veel foto´s. Maar alles natuurlijk in het Italiaans. De paar woorden Italiaans die ik beheers leken me niet genoeg om de boeken over wijn maken, truffels zoeken enzovoorts te kopen. Dit boek is behalve in het Italiaans, ook in het Duits uitgegeven, dus kochten wij de Duitse versie. De uitgave bestaat uit een fotoboek met achtergrondverhalen en dit deel met de recepten. Het is een verzameling van traditionele familierecepten en feestmenu´s. Uitgegeven door; Ordine Dei Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba, in 1996. Behalve de wijn is Alba ook het centrum van de truffelhandel! (en ze maken er prachtige schoenen voor o.a. Gucci, helaas niet in mijn maat) De samenstellers van het boek hebben Albeser families geïnterviewd en de, vaak zeer oude, recepten opgeschreven. Eenvoudige gerechten, typisch voor deze wijnstreek zoals Rissotto al Barolo. Maar ook, hier niet te betalen, gerechten als Tartufi in insalata en Minestra di tartufi vind je in dit boek. De Minestra is een mooie gevulde kippensoep mét 50 gram truffel erin. (Witte Truffels kosten zo’n € 1400,- de kilo! Duur soepje dus) Ook een flink aantal feestmenu´s; voor Carnaval, het San Lorenzo feest, het San Luca feest, een menu voor Paasmaandag, en een afscheidsmenu als de zonen in het leger gaan. Een aantal restaurants uit Alba hebben  hun favoriete streekmenu opgeschreven in dit boek. Alle menu’s zijn voorzien van wijnsuggesties, met natuurlijk wijnen uit de streek. Kortom een prachtig boek om lekke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *