Ellen snottert en heeft een koude rug, collega’s blijven thuis vanwege winterongesteldheid, en ikzelf voel me ook al niet lekker. Het vriest en de wind komt uit Siberië, het is half bewolkt en er zit sneeuw in de lucht. De schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar Johnny van Doorn beweert in zijn dagboekaantekeningen “Door de Weken Heen” een probaat middel te kennen tegen opkomende griepjes, winterdepressies en wat dies meer zij.
Hij schrijft: “Ik ging aan de slag onder de druk van de omstandigheden. 2 liter water aan de kook brengen, met daarin (schrik niet!) 30á 40 teentjes knoflook, van schilletjes ontdaan, plus 4 middelgrote aardappelen in blokjes. Als ‘t kookt 2 bouillonblokjes toevoegen; laten oplossen. “Echte bouillon”, getrokken van bv. runderpoelet, kan natuurlijk ook, maar bedenk wel dat de knoflook van zichzelf al een zeer sterk aroma heeft. Het vuur laag zetten, vervolgens in de pan: ‘n miniem scheutje olijfolie, Italiaanse kruiden, 2 kruidnagels, ‘n takje peterselie, ‘n laurierblaadje, een paar gekneusde peperkorrels, ‘n pietsje salie. Alles net zolang zacht laten koken (40 minuten) tot de teentjes en de aardappelblokjes zeer gaar zijn geworden. De bouillon door een zeef in een andere pan gieten. De massa die overblijft in de zeef met een lepel of vork fijnstampen, en volhardend door de zeef wrijven, waarbij de onderkant van de zeef steeds goed moet worden schoongemaakt. Ten slotte de soep op temperatuur brengen, wellicht naar smaak zout en peper uit de molen toevoegen en dan bestrooien met pikante gemalen kaas (beslist geen Parmezaanse-uit-een-pakje). Enfin, met stokbrood en een glas wijn erbij, weet je niet wat je proeft!”
Johnny van Doorn stierf op 46 jarige leeftijd, 26 januari 1991. Het was een zaterdag, vandaag precies 15 jaar geleden. Er bestaat een recente uitgave van zijn verzameld prozawerk. Verder zijn nog een aantal dichtbundels courant. De VPRO geeft ruim 20 uren radiovoordracht uit. Op de foto: Wim Noordhoek en Johnny van Doorn (rechts) in 1986. VPRO Gids.
© paul