Buiten staat een straffe noord-oostenwind, ik word snotverkouden. Tijd voor winterkost. Maar dat hebben we gisteren al gegeten. Dan is er maar één oplossing; gewoon doen alsof het een mooie zomerse dag is. Een entrecôte van de gril, tomatensaus met veel basilicum (een beetje pasta voor mij) en een grote salade met veldsla. Ik had zaterdag twee kilo tomaten gekocht voor weinig geld. Tip; leg tomaten niet in de koelkast maar gewoon op een schaal in de vensterbank, zo rijpen ze nog wat na. Saus gemaakt van , scheutje olijfolie, 4 grote trostomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook, een pepertje, een beetje gedroogde oregano, beetje bouillon, 15 zwarte olijven,een handvol basilicum, en omdat de tomaten wat flauw van smaak waren een flinke kneep tomatenpuree triplo (driedubbelgeconcentreerde tomatenpuree uit tube).
De tomaten ontvellen en in blokjes snijden. De ui en knoflook in fijne snippers even laten uitzweten in de olie. Het pepertje in fijne reepjes erbij doen. Dan de tomaten, de kruiden en de olijven toevoegen. Laat de saus zo op een zacht vuurtje ongeveer een half uur op smaak komen en inkoken. Eventueel bouillon en tomatenpuree toevoegen. Op smaak brengen met zeezout, en nog wat basilicum erover strooien. Een glas Barbera Briccotondo erbij.
We aten een lekker geitenkaasje uit poitou na. (Smaakt niet bij de wijn, helaas.) Espresso toe.
© ellen