Oogstfeest deel 1.

de aardappeloogst

Paul schrijft: “Duitsers kunnen toveren met aardappelen”, helemaal mee eens. Maar nu moeten wij zelf ook gaan toveren met aardappelen. Dat komt zo: De Jongste Bediende en Marleen bouwden een huis. En toen dat huis klaar was begonnen ze aan de tuin. Om de grond te verbeteren zaaiden ze het eerste jaar lupinen en planten voor de lol ook wat prei. Een flink deel van de tuin is inmiddels beplant met heggen en bomen maar het grote middenstuk moest nog wat verbeterd worden. Dan kan je net zo goed aardappelen zetten. Veel leuker dan lupinen. En als je dan toch bezig bent, kun je ook wel wat uien planten…en snijbiet en zwarte Italiaanse kool en radijsjes en bonen en platte peterselie en selderie en ook nog maar wat prei…

de aardappeloogst

Marleen maakte een zaaiplan en het werk kon beginnen. Veel werk! Al wonen we hier op het Brabantse platteland, niet iedereen heeft een groententuin. Veel vrienden vonden het dus wel leuk om af en toe eens mee te helpen met het wroeten in de grond. Meestal kwamen we te laat en was het werk alweer klaar. De Jongste Bediende staat al om zes uur in zijn tuin te werken en als de hulptroepen dan om 8 uur, redelijke tijd toch, aankwamen, dan was het werk al bijna gedaan. Maar met de aardappeloogst werden toch alle hulptroepen ingezet. Het waren ook wel erg veel aardappelen! Naar schatting 360 kilo in totaal! En ook de opbrengst van de uien was geweldig, en platte peterselie is er zoveel dat het Griekse restaurant hier in het dorp al weken peterselie gebruikt uit de tuin van de Jongste Bediende.

de aardappeloogst

Met vereende krachten werden in voorgaande weken de piepers gerooid, de uien, de peterselie. Om niet de rest van het jaar met een onoverzichtelijk overschot aan groenten te blijven zitten deelden JB en Marleen een groot deel van de opbrengst inmiddels alweer uit aan vrienden en familie, vage kennissen en welwillende collega’s. En om alle helpers en hulpjes te bedanken voor hun min of meer belangeloze inzet richtten ze een oogstfeest aan.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *