Ze worden volop op de markt aangeboden en zijn niet duur, de gewone pijlinktvissen oftewel Loligo vulgaris. (3 kilo voor 10 euro, zelf schoonmaken.) Het gewicht kan oplopen tot 1,5 kgr. bij een lengte van 50 cm. Doorgaans worden kleinere exemplaren aangeboden. De inktvis is een weekdier,maar het vlees is stevig. Hij heeft geen gewoon skelet, zijn omhulsel geeft hem stevigheid, samen met een lange dunne balein. Pijlinktvis wordt gevangen in alle wereldzeeën, ook in de Noordzee. Bij ons komen 3 soorten voor, waarvan de gewone in de meerderheid is. Alle soorten zijn te eten. Pijlinktvis wordt bijna altijd diepgevroren aangevoerd. De culinaire mogelijkheden van pijlinktvis zijn legio. Je kunt ze koken, stoven, bakken of frituren. Je eet ze als hoofdgerecht, als bijgerecht, vooraf of in een soep. Koud of warm. Een vluchtige rondgang in onze kookbibliotheek levert tientallen recepten op. Jarenlang was het een goede gewoonte op het Ministerie om bij feesten een grote kom pijlinktvissalade te serveren. Dat moet binnenkort maar weer eens gebeuren.
© paul