Variatie op de tian van Elizabeth…

tian

 

Ik eet vandaag alleen, Paul maakt een uitstapje met zijn collega’s. Soms best wel eens aangenaam om alleen te eten. Je hoeft met niemand rekening te houden, niet te haasten, eten wat je lekker vind en…’eetlezen’! De krant van vandaag had ik nog niet helemaal gelezen, maar die blijkt helaas alweer bij het ‘oud papier’ beland. Eén bericht trof mij namelijk vanmorgen al; De Traditionele gastronomische Franse maaltijd is door Unesco uitgeroepen tot immaterieel erfgoed! Mijn ‘eigen’ krant, Het Eindhovens dagblad gaf een voorbeeld. Volgens deze krant heeft president Mitterrand zijn laatste maaltijd met een aantal goede vrienden op traditionele wijze genuttigd. Ortolaan stond er op het menu. En volgens de traditie worden de ortolanen in een schotel aan tafel éérst levend verdronken in de Armagnac, waarna ze naar de keuken gaan en worden bereid. Vervolgens worden de vogeltjes aan tafel door de gasten ‘onthoofd’, waarna de rest in één hap opgegeten dient te worden. Een mooie dood waarschijnlijk; sterven in de Armagnac…

Ik bedacht vandaag maar een iets minder gewaagd traditioneel gerecht; ik maakte een variatie op de Tian van Elizabeth David. Zo’n Tian uit de Provence hoort nu dus echt bij het traditionele erfgoed van Frankrijk.

Vandaag had Paul wat gekookte aardappeltjes voor mij klaar gezet en een mooie biefstuk gekocht voor mijn avondmaal. Ik maakte nog zo’n Tian in plaats van de aardappeltjes gewoon te bakken en paste dan meteen de hoeveelheden wat aan. Ook deze tian was nog veel teveel voor mij alleen maar laat zich koud prima eten…

  • drie middelgrote gekookte aardappelen, in blokjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
  • 1 grote tomaat (ik had nog een coeur de boeuftomaat) in blokjes
  • 2 eetlepels verse peterselie en basilicum
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels geraspte kaas
  • peper en zout

Verwarm de oven voor en schik de aardappelstukje met de blokjes tomaat in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Verwarm dit mengsel 10 minuten in de oven. Voeg de knoflook en de gehakte ansjovisjes toe. Klop in een grote kom de eieren los. Doe de kaas erbij, de kruiden en tot slot het aardappel/tomaatmengsel. Verhoog de oventemperatuur tot 190 graden, schep het mengsel in de schaal, besprenkel met wat olie en zet de schaal onafgedekt in de oven. Bak de Tian 25-30 minuten.

tomatensalade

Voor mij geen ortolaan vandaag, ik at er een biefstukje bij en een salade van een grote coeur de boeuf tomaat met wat ui en basilicum, wat olijfolie en een beetje peper en zout.

Kopje espresso toe en mijn boek! Ik lees: “De hondeneters”, van Maria De Sterck en ben diep onder de indruk!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *