Gevulde speculaas…

21 nov. 2010

gevulde speculaas

Het Kind zocht een klein cadeautje om mee te nemen naar vrienden. Zo’n stuk gevulde speculaas, dat vinden ze zóó lekker…Nu kan het Kind natuurlijk ook zelf speculaas bakken, maar ja, geen tijd, bla bla…

Vooruit dan maar, ik bak wel wat. Ik had er ook wel zin in een lekker stuk speculaas én, wat al zeker de helft van het genoegen is, een heerlijk naar speculaas geurend huis. Ik bakte twee porties vanmorgen. Eén voor het cadeautje en één voor onszelf.

 • Voor één portie:
 • 200 gram bloem
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 150 gram koude boter
 • 1 half zakje bakpoeder
 • snufje zout
 • 2 eetlepels melk
 • vulling
 • 300 gram amandelspijs ( te koop bij een goede banketbakker, of zelf maken)
 • amandelsnippers om te garneren
 • 1 losgeklopt ei

Meng bloem, zout, bakpoeder, suiker en speculaaskruiden. Hak er de boter met twee messen door tot piepkleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed er een mooie deegbal van. Zet het deeg een half uur in de koelkast.
Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elke stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de amandelsnippers in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar.

De vriend waar de speculaas voor bedoelt is, is wegracer. Zijn startnummer is 33. Ik maakte met een restje deeg twee drieen en een ster.

speculaas

Van de tweede portie deeg maakte ik een klein stuk gevulde speculaas (ik had niet meer zoveel amandelspijs) en twee speculaaspoppen. Ik kocht de vormen in Duitsland.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *