Soep van witte boontjes…

30 nov. 2010

witte boontjes

Als wij in Luxemburg zijn mogen we graag wat rondneuzen op de afdeling met regionale producten. In Luxemburg, Frankrijk en België hebben bijna alle grote supermarchés zo’n afdeling. Je vind er geconfijte eendenpootjes, weckflessen met coq au vin, potten met paté, confitures en andere specialiteiten. Vaak hebben deze producten een Europees Regio-keurmerk of een Label Rouge. De laatste keer dat we zo’n afdeling bezochten kochten we onder andere deze boontjes; Mogettes de Vendée heten ze. Mooie, gedroogde witte boontjes. Gedroogde peulvruchten lijken bijna een bijna ‘vergeten groente’ te worden. De moeite om de gedroogde peulvruchten te weken en dan te koken is kennelijk teveel. Toch houd ik hier een pleidooi om in plaats van bonen uit een blik of pot te kopen, zelf de peulvruchten eens te weken en te koken. Ze zijn dan echt zóveel lekkerder dat het kleine beetje extra werk, ruimschoots oplevert. Deze Mogettes de Vendée hoefden bovendien maar kort te weken. Op de verpakking stond één uur weken en daarna 30 minuten koken. Ik maakte er een lekkere winterse bonensoep van.

witte boontjes

 

 • 400 gram geweekte witte boontjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 flinke winterwortel
 • 1 kleine rode peper
 • 1/4 selderijknol (Paul verwerkt de rest wel)
 • 1 prei
 • 6 kleine tomaatjes
 • een stuk varkenshiel, liefst biologisch
 • 1 rookworst, idem
 • laurierblad, tijm, peterselie en bladselderij
 • zout en peper

Week de boontjes en kook ze bijna gaar. Zet het stuk varkensvlees op met koud water. Breng het aan de kook en schuim eventueel af. Laat het vlees met een uitje en wat kruiden garen. Haal het uit de pan en snijd het in stukjes. Geef de hond de velletjes en drelletjes. Doe het vlees weer terug in de pan. Snijd alle groenten in kleine blokjes. Doe de boontjes en de andere groenten bij het vlees en laat alles rustig garen. Snijd de rookworst in plakjes en doe ze in de soep. Breng verder op smaak met peper en zout. Geef er knapperig stokbrood bij met gezouten boter.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *