Ik heb altijd geleerd dat je geen eten moet weggooien, dus gaat er nogal eens iets in onze diepvries, voor later gebruik. Zo ook een lamsbot van de bout. Op mijn verjaardag maakte ik Lamsstoofvlees Estramadura. Meestal maak ik dan van het bot meteen bouillon, maar dat kwam er die dag niet van. In de diepvries dus. Vanmorgen laten ontdooien en doorgezaagd (paste niet in de pan), met een ijzerzaag, die heb ik speciaal voor dat soort keukenklusjes.
Ik had nog wat vlees aan het bot gelaten, dus dat wordt prima bouillon.
Opzetten met koud water, aan de kook brengen en afschuimen.
Dan een ui, een laurierblad, thijm, peterselie, selderij, een stuk wortel erbij, en ongeveer 3 uur zachtjes laten trekken.
Het vlees van het bot halen en er bijvoorbeeld tomatensoep van maken.
Het bot krijgt dan de eindbestemming: Max! Hij heeft al geroken dat er iets op komst is.
© ellen