Soep, soep, soep…

19 jan. 2011

linzensoep met chorizoworstjes

En maandag was Janneke Vreugdenhil dan opeens terug in de krant. In de NRC Next wel te verstaan. Na maandenlange afwezigheid wegens ziekte. Voorlopig schrijft ze alleen op maandag, maar mettertijd zal dat wel weer vijf dagen in de week worden. (Jammer dat gastschrijfster Klary Koopmans het veld moest ruimen, wij lazen haar met veel genoegen. Maar geen nood, haar web-log kunnen we gewoon blijven bezoeken.)

Janneke Vreugedenhil pakte meteen uit met een onderwerp dat me na aan het hart ligt. Soep! En precies zoals ze betoogde vind ook ik dat soep een levensbehoefte is van de bovenste plank. En ook ik heb altijd een pannetje bouillon op voorraad om op elk gepast moment een basis te hebben voor mijn soep. Mijn voorkeur gaat uit naar kippenbouillon, maar runds-, vis- of groentebouillon mag ook.

Mijn eenvoudige basisrecept beschreef ik al eens. Tegenwoordig gebruik ik wat meer knoflook (soms wel een hele bol). Ook gebruik ik steeds vaker een pepertje in de basis. De bouillon wordt daar wat minder neutraal van. Ellen vindt dat eigenlijk niet correct, maar zij is gelukkig niet zo soepig, zodat ik mooi mijn gang blijf gaan. Ellen gebruikt mijn bouillon voornamelijk als suplement bij haar koken. En de vrienden en vriendinnen die regelmatig meeprofiteren van mijn soepdrift vinden het allemaal best. Ik heb namelijk nogal eens teveel en deel dan met liefde en plezier uit.

Laten we nu voor het gemak even uitgaan van kippenbouillon. Heb je goede bouillon, dan heb je bijna goede soep. Je hoeft eigenlijk nog maar heel weinig te doen om een maaltje te bereiden. En het kan alle kanten op. Gemengde groenten erbij en je hebt groentensoep. Alleen broccoli maakt broccolisoep. Bonen, worst en tomaten geven ministrone. Het kan oosters, het kan westers… Enfin, eindeloos, maar dan ook echt eindeloos zijn de mogelijkheden. En hoe fijn je soep wordt bepaal je door toevoeging van de smaakmakers die je voorhanden hebt. Het is een kwestie van zoveel bouillon in een pannetje doen als je nodig hebt. Smaakmakers erbij en rustig laten sudderen tot de ingrediënten gaar zijn en de smaken zich hebben verbonden.

De soep van de foto werd gemaakt met snel garende linzen, een paar aardappelen, chorizoworstjes en verse peterselie. De soep was vlug klaar, maar het restant smaakte de volgende dag nog beter.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *