Paul maakte vanmorgen de wandeling rond kerk en kasteel met hond Max en plukte het eerste echte eekhoorntjesbrood. Twee mooie gave exemplaren! Nu hebben we ook een voorraadje mooie risottorijst dus wat is lekkerder dan dit; Risotto met verse paddestoelen.
2 mooie verse boleten (het lekkerste is eekhoorntjesbrood of kastanjeboleten)
75 gram spek of beter nog panchetta in blokjes
1 uitje fijngehakt, 1 teen knoflook fijngehakt
2 eetlepels goede olijfolie
300 gram risottorijst
ongeveer 1 liter bouillon (in dit geval runderbouillon versterkt met paddestoelen die paul gisteren al plukte)
Een flinke handvol versgehakte platte peterselie, peper en misschien wat zeezout.
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en laat daarin de blokjes spek, de ui, de knoflook en dan de in stukjes gesneden paddestoelen zachtjes even smoren.
Voeg dan de rijst toe en zorg dat ieder korreltje wat van het mengsel opneemt.
Giet er nu bouillon bij tot de rijst onderstaat. Breng alles zachtjes aan de kook. Zet het vuur heel laag en roer goed. Voeg onder voortdurend roeren telkens wat bouillon toe. Niet meer dan de rijst kan opnemen. Laat de risotto zo heel langzaam gaar worden in ongeveer 20 minuten. Maak dan de risotto verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en een handvol gehakte platte peterselie. Je kunt er eventueel nog wat versgeraspte Parmezaanse kaas over strooien.
Een werkelijk hemels gerecht.
We aten er een frisse, groene salade bij van Romaanse sla.
Een stukje Plaisir de Chablis en een stukje Citeaux toe.
En espresso.
© ellen