Paddestoelen…

6 008
Er zijn nu volop paddestoelen. Natuurlijk is niet alles eetbaar, en het beste komt nog zo leert ons de ervaring van jaren. Maar toch al genoeg voor een lekker stoofpotje. Paul en hond Max vonden ze vandaag tijdens de ochtendwandeling. Het waren voornamelijk fluweelboleten, een bijzonder smakelijke soort boleet.
Ik heb ze schoongeborsteld (nooit wassen in water) en bij het grootste exemplaar de buisjes eraf gesneden. Bij de kleinere exemplaren laat ik de buisjes gewoon zitten en bak ze mee, van grotere exemplaren wordt de saus wat kleverig als je alles meebakt.
Daarna heb ik een stukje gerookt spek in kleine stukjes even zachtjes uitgebakken, een fijngesneden uitje erbij en een teentje knoflook. Een paar minuten smoren en toen de boleten, in stukjes gesneden, erbij gedaan. Ik laat ze dan heel zachtjes bakken tot alles lichtbruin is en voeg er 1/4 liter room bij. Ik laat dan alles even binden en de room inkoken. Wat peper en zout erbij en fijngehakte platte peterselie. Wij eten dit overheerlijk stoofsel bij het vlees of alleen rijst. Als lunch gewoon op toast is ook lekker.

In bijna alle, ons omringende landen, is het plukken van paddestoelen een familieuitje in het weekend. Kinderen leren zo spelenderwijs de goede soorten te herkennen. Wij staan kennelijk wat verder van de natuur af.
Ga met een deskundige mee (als die je mee wil nemen). Experimenteer niet zomaar!
Bij de geringste twijfel mooi laten staan! Nooit plukken in natuurgebieden. Niet zo zeer omdat je het paddestoelenbestand zou schaden, dat is namelijk niet zo. De ervaring leert echter dat wanneer mensen paddestoelen gaan plukken ze hele ecosysthemen overhoop halen, alleen om aan het begeerde maaltje paddestoelen te geraken.
Pluk alleen volkomen gave exemplaren, laar de rest aan de natuur.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *