Pinot blanc…

wbw-schoon

Woensdag: Wine Blogging Wednesday . En de hele maand september gaat het over Pinot blanc.

En ach lezer, je hebt hem beslist al wel eens gedronken. Die witte wijn uit de Elzas, uit de Pfalz of van de Moesel. Makkelijke wijn doorgaans, lichtjes geurend naar appeltjes, een klein zoetje op de achtergrond.
Ze noemen hem in Frankrijk Pinot blanc, naar de druif waarvan hij gemaakt is. In Duitsland en Oostenrijk heet-ie Weissbourgonder, Italië bezigt de naam Pinot bianco en in Luxemburg is het dan weer gewoon Pinot blanc.

Op het Ministerie is de Pinot blanc al tijden de vaste begeleider van de asperge en de mossel , hoewel hij het laatste jaar zijn plaats moest delen met de Muscat. Voorts gebruiken we hem bij visschotels, zolang die maar niet te zwaar zijn. Fijn vlees van kalf en kip, hij past er prima bij. vakantie augustus 2006 234

Gaat het om doordrinken, op een feest of een zwoele nazomeravond, dan heb je aan de Pinot blanc goed gezelschap. Sterker nog: ik verkies hem dan boven een Riesling. Aardig is ook dat het een betaalbare wijn is.

Zoals voor alle wijn geldt ook hier dat de plaats waar de druif groeide, de manier waarop de wijnboer zijn wijn maakte en de omstandigheden waaronder je de wijn dronk bepalend zijn voor je oordeel.
In Italië dronken we Pinot bianco op een terras. Verderlicht, nauwelijks smaak, maar o zo verfrissend. We waren dolenthousiast. Waarschijnlijk zou die wijn thuis, aan tafel, nauwelijks door de beugel kunnen.
In Duitsland dan weer, in Wachenheim in de Pfalz, dronken we een Pinot blanc van een kwaliteit die zich kon meten met de beste wijnen van de wereld.Alle eigenschappen van de Pinot blanc, maar dan dieper en fijner. Ook de ambiance speelde daarbij een grote rol. Zestiende eeuws pand, inrichting uit de achttiende eeuw, knapperend houtvuur.
Op een grillfest in Luxemburg werd bij gebrek aan Riesling en Rivaner een Pinot blanc geschonken. Ik vond het geweldig. Maar het gezelschap was dan ook groots en het feest uitbundig.
De omstandigheden bepalen in belangrijke mate het plezier dat je aan wijn beleefd. Dat geldt voor het Ministerie, en het zal jou niet anders gaan.

Het belangrijkste criterium is en blijft echter je smaak. En om erachter te komen hoe het zit zul je zélf moeten proeven, zélf moeten drinken.

Het Ministerie gaat zich de komende dagen bezig houden met de wijnen van deze maand. Je kunt meedoen, kom langs op het Ministerie of schiet zelf even naar de winkel. Ter opfrissing van het geheugen: het gaat deze maand over de volgende wijnen.

Jean Rosen Pinot blanc 2005 (Elzas), te bekomen bij de Plusmarkt voor 4,50 euro.
Michel Schneider Pinot blanc 2004 (Pfalz), en die hebben ze dan weer bij de Mitra, voor ongeveer 3 euro.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *