Confiture…

16 september 003
De Keizer van Monera kwam met perziken. Pruimen kwamen weer van anderen, ik moest er vandaag iets mee doen.
Jam, confiture, op sap, wecken zijn zo van die mogelijkheden. Zelf drank stoken kan ook nog maar dat vereist een speciale vakkennis, daar waag ik me niet aan. Ik heb gewoon een wintervoorraad jam gemaakt. (mooie cadeautjes ook om zo eens hier en daar weg te schenken)

Pruimenjam, traditionele methode:
1500 gram pruimen, reine victoria. Gewassen, gehalveerd en de pitten eruit gehaald.
750 gram suiker
1 sinaasappel (dunne schil, liefst biologisch) goed schoongeboend, in dunne plakjes gesneden en dan in fijne partjes
1 citroen, behandeling als de sinaasappel
Doe de pruimen, sinaasappel en citroen en de suiker in een wijde pan. kook het mengsel onder goed roeren in ongeveer 11/2 uur tot een dikke massa.
Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten. Sluit de potten en laat ze afkoelen. Een mooi etiket erop, en je hebt een prachtig cadeautje.

Perziken van de Keizer.
Vorig jaar maakte ik een perziken-dadelchutney, dit jaar een simpele jam.

1 1/2 kilo rijpe perziken, gehalveerd, pitten verwijderen en in kleine stukjes snijden. 1 grote of twee kleine citroenen, pitjes eruit halen en in kleine stukjes snijden en 1 sinaasappel met dunne schil, zelfde behandeling.
1 theelepel fijngehakte verse gember.
90 gram amandelen, geblancheerd en geschaafd
1 kilo suiker.

Doe de citroen, sinaasappel en perzik in een wijde pan en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg de suiker en de gember toe en breng het mengsel aan de kook. Blijf roeren tot de suiker helemaal opgelost is. Kook dan nog 10 minuten door en voeg de amandelen toe. Kook het geheel nog 5 minuten door, giet de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze af.

Nu hangen er alleen nog druiven in onze tuin. We hebben er al veel van gegeten en weggegeven. Ik dacht vandaag ook nog wat druivengelei te maken maar helaas zijn de potjes op! Wat nu? Ik bedenk morgen wel hoe ik dit op kan lossen.

© ellen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *