Gemarineerde eieren…

16 september 005

Het is zaterdag en dat betekent veelal bedrijvigheid op dit Ministerie. Vanochtend deden we met Jan en Ans inkopen op Bronlaak, een Zwakzinnigeninstituut op antroposofische grondslag. Ze kweken daar biologisch dynamisch (Demeter). Ook de kaas die ze maken voldoet aan die standaard. We schrijven er nog over…
Ellen is nu bezig met fruitverwerking, ik heb zojuist een stuk of vijftien eitjes geconserveerd.
Ik deed het volgens recept uit het onvolprezen kookboek Aus Deutschlands Küchen van Horst Scharfenberg. Ook over dat boek moet nog worden geschreven.

In tegenstelling tot de Soleier zijn de Marinierte Eier in onbruik geraakt. Toch was het in vroeger dagen een veelvoorkomende manier van eieren conserveren. Het recept zoals hier beschreven komt van net over de grens, uit Westfalen.

12 eieren (indien klein gebruik je er een paar meer).
10 gram peperkorrels
20 gram verse gember (of 10 gram gedroogde)
10 gram pimentkorrels
1 liter mooie azijn

Laat de eieren 10 minuten koken, giet ze af, laat ze schrikken en schil ze.
De peper- en de pimentkorrels grof kneuzen in de vijzel De gember fijn raspen. Alle specerijen in de azijn 10 minuten zachtejes laten koken. De gepelde eieren in een glazen pot stapelen en door een fijne zeef de ietswat afgekoelde azijn erop gieten. Het is mogelijk om de azijn mooi helder te krijgen, dat is meer fotogeniek. Ik ben tevreden met dit troebel vocht. De pot goed afsluiten en wegzetten op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Vroeger liet men de eieren dan een maand rijpen, tegenwoordig volstaat een dag of tien. Maar dat is uiteindelijk een kwestie van je eigen smaak.

Wil je de eieren gebruiken dan haal je ze uit de pot en laat ze uitlekken. Eventueel droog je ze met wat keukenpapier. Je eet ze met een mooi stuk brood.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *