Hazenbout en Shiraz…

1 november 002
Vandaag, de eerste dag van de nieuwe Wine Blogging Wednesday. Paul beloofde het vanmorgen al: haas. De vraag was deze maand de wijn te combineren met wild of paté. De paté volgt nog in de komende weken.

Ik kocht in Luxemburg hazenbouten en bewaarde ze in de diepvries. Gisteren heb ik ze langzaam laten ontdooien en in een marinade gezet;
Ik had twee achterbouten en twee voorpoten.
Voor de marinade nam ik een rode wijn, maar niet de WBW Shiraz Callia. Ik vind het eigenlijk beter om de wijn die je bij de maaltijd drinkt ook te gebruiken bij het koken, maar ik had maar twee flessen Shiraz Callia en marineren vraagt nogal wat vloeistof. Ik besloot een andere Shiraz in de keuken te gebruiken, een die ik nog had liggen.

1 fles Shiraz
1 ui in grove stukken gesneden, 1 teentjes knoflook in stukjes
1 kleine winterwortel
1 flinke tak selderij, 1 tak peterselie, 1 pluk tijm, 4 kruidnagelen, 1 koffielepel zwarte peperkorrels.
75 gram gerookt spek in plakjes
Doe dit alles (behalve het spek) in een grote schaal en leg het hazenvlees erin. Laat alles zo 24 uur marineren.

Laat het vlees uitlekken en dep het goed droog. Bak het vlees in wat boter aan alle kanten bruin.
Voeg de plakjes spek toe.
Verwarm de marinade met de groenten in een steelpan en schep de ui en wortel bij de haas. Bak even mee en giet er dan een deel van de marinade bij.
Laat het vlees zo zachtjes stoven, doe er zo nodig nog wat marinadevocht bij en eventueel een theelepel tomatenpuree (geeft een mooie kleur aan de saus).
Reken ongeveer 2 uur stooftijd. (De stooftijd is afhankelijk van hoe oud de haas is, het is moeilijk een preciese tijd aan te geven. Je kunt zien dat het vlees gaar is als het van de botjes terug begint te trekken. Het vlees moet wel echt heel gaar zijn.)

Wij aten er aardappelpuree en spruitjes bij.
Een stukje kaas toe, l’Ami du Chambertin
En espresso.

We proefden vandaag allebei de wijnen bij dit gerecht. Wij hebben nog een paar flessen te gaan voor ons definitieve oordeel maar ik kan al wel zeggen dat de wijnen allebei goed comineerden met de hazenstoofschotel.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *