Gulaschkanone…

 

De afspraken zijn al weer enige tijd geleden gemaakt, maar ik had er nog niet over geschreven. En dat terwijl het toch een grootse culinaire gebeurtenis betreft. Ellen gaat in het voorjaar van 2008 een maaltijd bereiden voor pakweg 150 mensen. En daartoe zal haar een echte veldkeuken ter beschikking worden gesteld (“Gulaschkanone” in het Duits).

In het dorpje Septfontaines in Luxemburg is al enkele jaren een clubje jongelui actief met onderzoek naar de plaatselijke en Groothertogdommelijke geschiedenis met betrekking tot Wereldoorlog II. Naast onderzoek en beschijven van die periode organiseren zij één keer per twee jaar een weekend waarop gelijkgezinden uit Luxemburg en de drie buurlanden elkaar kunnen ontmoeten. Ook vindt er re-enactment plaats (het zo historisch mogelijk naspelen van gebeurtenissen uit een bepaalde periode) en worden er militaire voertuigen gepresenteerd. Het afgelopen jaar was het weekend een overtuigend succes. Vanuit heel Luxemburg stoomde het publiek toe en daarmee kreeg het “event” een landelijk draagvlak.

De avond voorafgaand aan het weekend is traditioneel voor genodigden. En dan niet zozeer voor bobo’s, maar wel voor al dat volk dat zich in zet voor lokale geschiedsbeoefening, voor re-enactment, en voor al die harde werkers die het weekend tot een succes maken. En voor dat volk zal Ellen koken!

Van de veldkeuken uit Septfontaines is nog geen foto beschikbaar, dus ik heb er maar eentje van Google geplukt. Het is een Belgische veldkeuken uit Wereldoorlog 1.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *