De citroenen zijn heel goed op dit moment, een prima tijd om echte Engelse lemon curd te gaan maken.
Zorg dat je liefst biologische, onbespoten, niet geverfde citroenen hebt. Maar vooral is het belangrijk dat je citroenen koopt met een dikke schil met veel aroma.
Elizabeth David geeft in haar boek “Een omlet en een glas wijn”, een aantal mooie tips over citroenen en de verwerking daarvan:
Om zoveel mogelijk van de etherische olie uit de schil te halen moet je de citroen raspen met een suikerklontje! Wrijft met een suikerklontje over de schil van een citroen. Boen zo de hele schil af. De citroenolie lost het klontje op.
Rasp dus boven een kom en gebruik zowel de suiker als de citroenolie.
Lemon curd;
2 grote citroenen
240 gram suiker én een stuk of vijf suikerklontjes om de schil van de citroen te bewerken
4 grote eieren
125 gram boter
Rasp de schil van de citroenen met de klontjes suiker. Als één klontje op is neem je een nieuw. Ga zo door tot je zoveel mogelijk citroenolie uit de schil geraspt hebt.
Doe de rest van de suiker in een kom, pers de citroenen uit en voeg het sap erbij.
Goed roeren.
Als alle suiker opgelost is mogen de eieren er één voor één bij.
Zet de kom au bain Marie, roer met een garde of met de mixer op de laagste stand.
Voeg dan de boter toe en blijf roeren tot alle ingrediënten een mooi mengsel vormen dat eruit ziet als dikke honing.
Haal de kom dan van het vuur en blijf roeren tot de curd is afgekoeld.
Schep de curd in potjes en dek ze af met bakpapier.
Gebruik de curd als vulling van een pie of om op brioches of krentenbrood te smeren.
Ik bakte vandaag lemmon curd pie.
© ellen