België à la carte…

belgie

“De Belg is een Bourgondiër. Daarmee bedoelt men dat de Belg houdt van het goede leven en dus ook van lekker eten.”
Met deze woorden begint Veerle de Pooter, culinair jounaliste, haar inleiding voor dit boekje. Het is een waarheid als een koe, een schot voor open doel en een ingetrapte deur die toch al open stond. Maar het is ook héél erg waar. En het bewijs wordt geleverd door de inhoud van het boekje.

Uitgangspunt vormen dertig streekgebonden producten uit België (lees Vlaanderen).
Er zijn een paar gewone zaken als bloemkool, schelvis en aardappel. Maar vooral toch dingen als de hopscheut, Mechelse koekoek, Witblauw rund (Blanc-Bleu de Belge), segrijnslak (petit gris) en Leopolddruif. Alle dertig producten worden uitgebreid en met veel kennis van zaken beschreven door een keur van de Belgische gastronomische journalistiek. En voor elk product werd een topkok uitgenodigd om een recept te schrijven. Elk gerecht is gefotografeerd, zo ook de kok die eraan werkt. Het mooist vind ik de foto’s van de producten in hun blote hoedanigheid. Tony Le Duc tekent voor al het fotowerk. De tekening op de omslag is van Herr Seele.

Alleen al voor de productinformatie zou elke liefhebber het boekje in huis dienen te hebben.
De recepten zijn niet altijd eenvoudig, maar allemaal na te koken, en beslist de moeite waard.
En ook als kijkboek voldoet de uitgave in ruime mate.

Het boekje werd uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo, in samenwerking met Het Nieuwsblad-De Gentenaar-Het Volk en Standaard Boekhandel in het jaar 2005. Dit alles ter gelegenheid van 175 jaar België, samen met nog een aantal deeltjes over Belgen-eigen zaken. Het boekje is verdwenen uit de fondsenlijst van Lannoo, misschien heeft het er wel nooit in gestaan. Het heeft vreemd genoeg geen ISBN nummer.
We troffen het boekje vorige week aan in een Standaard Boekhandel in Neerpelt, en er lag een hele stapel. Ons werd verzekerd dat zo’n zelfde stapel lag in elke Standaardboekhandel, waar dan ook in Vlaanderen.
Het kleinnood kost € 6,- , dus op naar Vlaanderen, op naar de Standaard Boekhandel.
Oh ja, als je er dan toch bent, schaf dat boek van De Pauw aan.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *