De Keukenkoning…

pierre wind
Het is nog steeds boekenweek, dus nog een recensie. Ditmaal een familiekookboek.
De Wondere wereld van een keukenkoning, geschreven door Pierre Wind.
“Een interactief familiekookboek” staat op de kaft en dat is het ook echt. Naast recepten is dit boek letterlijk gevuld met allerlei knutselvoorbeelden, kookspelletjes, smaakkussentjes en zaadblaadjes met basilicum, oregano en dille.
In zijn voorwoord schrijft Pierre Wind; “Kinderen lusten alles. Misschien niet á la diretta, maar dan wel morgen. Daar geloof ik heilig in.Dé tip om een kind over de eetstreep te krijgen, is om het mee te laten koken. Hoe jonger hoe beter. Echt koken is het geheim; doen is het motto.”

Ik denk dat Pierre Wind gelijk heeft en met dit boek wordt koken ook echt leuk voor kinderen. Want wie lust er nu geen Ping Pong Tahoe, of Trekdrop-crème fraiche, of Rooibosflensjes met aardbeien? Ook wat meer “gewone” recepten als Zuurkool gehaktpot met speklappen en Bolognesesaus staan beschreven.

Elk recept begint met een ingrediëntenlijst dan volgen alle materialen die je nodig hebt, de bereidingswijze, wat dits en dats ofwel productinformatie, serveertips en aanbevolen doeactiviteiten voor de jonge medemens.
Natuurlijk besteed de “goeroe van de smaaklessen ” veel aandacht aan smaak in zijn boek; met “hoe kunnen we proeven, de hoofdsmaken en proefproefjes” kan het hele gezin zich dagenlang vermaken.
Een mooie blindproeftest bijvoorbeeld; een bekertje Fanta, een bekertje Cola en een bekertje 7up. Alle drankjes moeten op koelkasttemperatuur zijn. De proefpersoon moet de drankjes geblinddoekt proeven.
De waarschijnlijke uitkomst van de test;de meerderheid van de proevers zal twee drankjes fout hebben. Frisdrank is vooral zoet en door de koolzuur lijken de drankjes meer op elkaar.

Via de landkaart van de tong leren we welke vlakken het gevoeligst zijn voor bepaalde smaken. Ook aan de ouders is gedacht met de Only for adults wijntest.(ook uit te voeren met drie soorten bier of jenever, wodka en gin) Het smaakmemoriespel kun je gewoon met de hele familie spelen, daar komt geen alcohol aan te pas.
Behalve de smaak van eten komt ook de structuur aan bod. Het mondgevoel, leg dat maar eens uit aan kinderen. Piere Wind lukt het!
Op de knutselpagina staat op een ingeplakt blaadje hoe je een snijbeschermer kunt maken of, op weer een ander blad tips hoe je je eigen schort kunt versieren. In het hoofstuk Voorkomen van pleistersleed wordt duidelijk uitgelegd hoe de stand van mes moet zijn en hoe je een “muurtje” van je vingers maakt waar het mes langs moet glijden. “Een scherp mes kan juist pleisters voorkomen. Maak van te voren wel duidelijk dat de kleine kokoloog in spé een scherp mes in handen heeft. Ik hak dan altijd een bospeen in tweën met de retorische vraag ‘dat wil je toch niet dat met je vingertjes gebeurt?’ Leg dan rustig uit hoe je moet snijden.”

Prima, ik ben het er helemaal mee eens dat je kinderen al vroeg een mes in handen kunt geven, mits je ze leert hoe ze ermee om moeten gaan.

Pierre Wind besluit met een dankwoord en uit daarin zijn hoop dat voedingslessen een verplicht vak zullen worden op de basisscholen. Met dit boek kunnen we thuis alvast oefenen!

“In ieder schuilt een keukenkoning. Kookt en gij zult ‘m vinden!”

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, ook al hebben wij geen kinderen meer in huis. (ik kocht het boek voor mijn werk, de mediatheek van de Pabo) Ik vind het een absolute aanrader voor gezinnen met kinderen. Niet om ze te leren spruitjes te eten, maar om samen plezier te krijgen in eten en het bereiden ervan.
De wondere wereld van een Keukenkoning kost € 29,95 en is uitgegeven bij Tirion.
ISBN 9789043909532

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *