Lamsrack met verse tuinkruiden en salade van boontjes…

28 maart 2007 007
De zon schijnt, de temperatuur stijgt en iedereen lijkt het voorjaar in het hoofd te hebben. Op mijn werk is het ook goed te merken; om drie uur verdwijnen alle studenten ‘en masse’ richting terras! En gelijk hebben ze, ik zou dan ook wel weg willen….
Eenmaal thuis vandaag wilde ik ook een beetje lente-menu. Vanmorgen al een lamsrack uit de diepvries gehaald, erbij boontjes, rijst en champignonsaus.
Rijst, omdat Paul zin in rijst had.
Champignonsaus omdat bij de wijn die we wilden drinken geadviseerd werd “bijvoorbeeld een paddestoelensaus te eten”.

28 maart 2007 003

Boontjes, omdat er erg weinig groenten op dit moment te krijgen zijn. De boontjes bleken achteraf een slechte keus. Ze komen van veel te ver, en smaakten bijna nergens naar. Ik heb ze kort gekookt, afgegoten en laten schrikken in koud water. Daarna een beetje gepimpt zoals dat heet; een beetje olijfolie in de pan, uitje erbij en een mooie rijpe tomaat in blokjes. Even smoren en dan de boontjes erbij. Flink peper erover en het wordt toch nog iets!!!

De lamsrack maakte ik als volgt klaar;
Ik hakte een klein bosje platte peterselie, een plukje tijm, wat rozemarijn, een teentje knoflook en een paar blaadjes basilicum heel fijn.
De kruiden mengde ik door 3 eetlepels grof paneermeel met wat zeezout en grof gemalen peper (broodkruimels zelf fijnmaken is wel zo mooi, maar ik had even geen oud brood)
Ik klopte een ei los en wentelde het lamsrack om en om door het ei, daarna door het kruidenmengsel.
Het vlees heb ik vervolgens even rondom aangebraden in een platte pan met wat olijfolie, en daarna nog 15 minuten laten garen in de oven op 200 graden.
Het lamsrack is dan nog mooi rosé.
Ik liet het vlees zeker vijf minuten rusten voor ik het aansneed.

Wij aten er vandaag, vanwege de bijzondere wijn een (bos)paddestoelensaus bij. Bij allerlei supermarkten kun je doosjes “bospaddestoelen”kopen. Een echte leugen eigenlijk! Op dit moment groeien er bijna geen paddestoelen in het bos, maar zeker niet de soorten die in die doosjes zitten. Flauwekul dus! In zo’n doosje koop je voor veel geld een paar champignons en in het beste geval nog wat andere (zeker niet in het bos) gekweekte paddestoelen. Ik koop in deze tijd van het jaar een doosje biologische grotchampignons en voeg dan voor de ‘bossmaak’ een paar gedroogde en voorgeweekte stukjes eekhoorntjesbrood toe. In de saus gebruik ik dan het weekwater van de paddestoelen, dat geeft echt bossmaak!

Saus;
1 lepel olijfolie
200 gram grotchampignons
1 kleine ui en 1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels gedroogd eekhoorntjesbrood, een half uurtje weken in lauwwarm water. Water niet weggooien!
1 bekertje room
Wat versgehakte kruiden (over van het lamsrack-kruidenmengsel)
Verwarm de olie en bak daarin de champignons met de ui en knoflook even aan. Voeg de gedroogde paddestoelen erbij en blus af met een paar lepels van het paddestoelenweekvocht.
Laat even inkoken en doe er dan de room bij. Laat het geheel zo een minuut of 15 indikken. Breng verder op smaak met peper en zeezout.

Een prima maaltijd, zeker voor een gewone “doordeweekse” dag. Eigenlijk wel iets om je gasten voor te zetten bij het Paasdiner. Wij eten doordeweeks zo af en toe “Zondags Eten” omdat Paul vaak in de weekenden moet werken. Zo ook met Pasen. Ik kook dus alvast maar wat lekkere Paasgerechten op de momenten dat wij er tijd en zin in hebben. Van harte aan te bevelen voor het Paasdiner deze lamsrack. De wijn erbij ook. Ik zou alleen een andere groente kiezen ( broccoli bijvoorbeeld) en er kleine krielaardappeltjes bij geven.

Espresso toe.
En we dronken er een wijn uit de Madiran bij; een 2001 Madiran, Chateau Bouscassé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *