Hertog Jan Proeverij, Arcen…

30 maart 2007 003

We gingen rozen kopen in Lottum, dat Noord-Limburgese rozendorp aan de Maas. Een paar perken moesten aangevuld worden en er was intussen ruimte gekomen voor vier klimmers. We kopen al jaren bij dezelfde rozenboer, want die biedt een groot aanbod, deels eigen kweek en altijd superkwaliteit. Zijn specialteit zijn de Engelse Austinrozen. En dat tegen prijzen die vooroorlogs lijken.

30 maart 2007 006

Het is ook traditie geworden om na gedane aanschaf met het pontje van Broekhuizen de Maas over te steken. Richting Arcen rijdend kom je dan langs de Arcense Bierbrouwerij “De Vriendenkring”, tegenwoordig “Hertog Jan Brouwerij”. Ben je er nog nooit geweest dan is de brouwerij zeker een bezoek waard. Maar ons was het vandaag te doen om het Proeflokaal, gelegen aan de andere kant van de weg. Niet alleen Hertog Jan bier wordt er geschonken. Nee, ze voeren een grote kaart met speciaalbieren. En wat meer zij, ze behandelen de bieren met de grootste egards. De bieren worden gekoeld aangeboden of op keldertemperatuur, al naar gelang de wens van de klant. In het juiste glas geschonken, naar believen mét of zonder gistdepôt. Een vriendelijk praatje erbij en de nodige productkennis. Enfin, precies zoals dat hoort. (Kom daar in de doorsnee horecaf maar eens om, daar wordt wat afgeklooid met bier.)
De Proeverij houdt er ook een mooie lunchkaart op na. En daarop vind je nog een aantal streekgerechten: kaantjes, Limburgse kazen, Belgische kazen, asperges en andere groenten uit de “tuin van Venlo”. Wij kozen voor bloedworst. Met goed brood, met gebakken appeltjes, met gefruite uitjes, met appelstroop. De bloedworst was prima gebakken, knapperig van buiten, maar niet zo hard dat je met de korst het smeuïge binnenste plet. Een voortreffelijke lunch voor € 7,50.
Ik dronk er een paar glazen Orval bij, Ellen koos voor Liefmans Goudenband. En die laatste bleek een moordcombinatie te vormen met de stevige worst en de rinse appelstroop.
De ambiance is prettig. Hoewel het Proeflokaal groot is en aan wel honderd gasten plaats biedt is de inrichting van dien aard dat je je geborgen voelt.
Een aangenaam gesprek met de kok over Orval (ook volgens hém het beste bier ter wereld!) en we konden voldaan naar huis.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *