Paasgerechten deel 1: Soleier…

Deze week zal ik elke dag iets voor de paasdagen schrijven. Iets over eieren
is het meest voor de hand liggend. Het mooiste is natuurlijk om je gasten eens
te verrassen met vierkante eieren.
Wij kregen
commentaar op dit artikel; mensen denken dat dit een 1 april mop is! Dat is het
niet, dit apparaat bestaat echt!!! Ik weet niet of het nog ergens te koop
is.

Wie geen vierkante eieren apparaat heeft kan ook eens dit recept
proberen;
Soleier, ofwel gezouten eieren.
Deze gezouten eieren zijn
heerlijk bij een drankje. Maak ze een paar dagen van te voren ( liefst op Witte
donderdag, dat brengt geluk zegt men) ze zijn minstens 5 dagen houdbaar.

Soleier;

8 eieren 10 minuten koken en af laten koelen. In een pannentje; ½ liter
water, ½ liter wijnazijn, de schil van twee uien, 2 sjalotten, 2 teentjes
knoflook, 2 gedroogde pepertjes, rozemarijn, tijm, laurierblad, 5 eetlepels
zout. Even doorkoken en af laten koelen. De eierschalen voorzichtig kapot
tikken, zodat de vloeistof erdoor kan dringen. Schik de eieren in een schone
glazen pot en giet de afgekoelde vloeistof erover. Sluit de pot en laat de
eieren zo minstens 24 uur staan. Langer kan ook. De eieren zijn zo minstens 5
dagen houdbaar. Serveer de eieren als volgt; De eieren pellen, doorsnijden en de
dooier voorzichtig uitnemen. Giet een paar drupjes olijfolie in het halve ei.
Schep er een beetje mosterd in en strooi er wat peper over. Leg de dooier
omgekeerd, dus met de bolle kant boven, op de mosterd. Oude recepten vermelden
dat je voor Paaszondag de eieren moet gebruiken die de donderdag vóór Pasen zijn
gelegd (Witte Donderdag). Dat brengt vruchtbaarheid en geluk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *