Onze zonnige vakantie in Luxemburg lijkt al weer eeuwen geleden. Het regent pijpestelen dus heb ik mooi tijd om nog wat opmerkelijke zaken op te schrijven die we op onze vakantie tegenkwamen.
Zo bezochten we de jaarlijkse bazaar van het Vrouwengilde in Hobscheid (Lux). De leden van het gilde verkopen dan allerlei zelfgemaakte spullen van taarten tot gehaakte bloemboeketten.
Eén vrouw verkocht huisgemaakte gelei van bijzondere planten en fruit.
Ik kocht er een potje Pissenlit, gelei gemaakt van paardenbloemen. Een mooie heldere gelei met een fruitige smaak. De verkoopster vertelde me dat ze deze gelei maakt van verse paardenbloemen, wat citroensap en suiker. Het gewone recept voor vruchtengelei, maar in plaats van appelen of ander fruit neem je paardenbloemen en je voegt wat extra citroensap toe om een frisse smaak te krijgen.
De gelei smaakt prima, niet te zoet en is mooi helder. Ik heb er spijt van dat ik niet wat meer soorten gelei van deze mevrouw gekocht heb!
Een andere toepassing van de paardenbloemplant is het blad gebruiken als groente. Hier zie ik het nooit in de winkel liggen maar in Belgie en Luxemburg wordt het veel aangeboden. Het blad van de paardenbloem wordt op twee manieren verkocht; ofwel gewoon groen, zo gestoken uit de volle grond, ofwel geel, gevolg van menselijk ingrijpen.
Je verwerkt deze groente rauw of gestoofd. De bladeren worden ook wel in een deegpapje gewenteld en dan gefrituurd.
De groene bladeren zijn bitter van smaak. Milder en zachter is de gele variant. De plant wordt dan enkele dagen afgedekt met jute zakken of tegenwoordig landbouwplastic. Je kunt dat makkelijk zelf in je tuintje doen. Ik had er op vakantie geen geduld voor en kocht in Luxemburg gele Pissenlit in de winkel.
Ik maakte er een salade van met een dressing van goede olijfollie, citroensap en wat zachte mosterd. Een paar hardgekookte eieren erbij en we aten een heerlijk salade.