Tot mijn grote verrassing werden zaterdag op de markt cantharellen aangeboden. Erg vroeg in het seizoen, maar alles is vroeg dit jaar. De prijs was heel redelijk en ze zagen er prachtig uit dus we kochten 100 gram. Het aanbod op de markt was sowieso fantastisch; allerlei prachtige verse voorjaarsgroenten, gewoon uit Nederland. Kom daar bij de grootgrutter maar eens om. Terwijl nu het seizoen voor peultjes is aangebroken, verkoopt de grootgrutter peultjes uit Kenia! Hoeveel vlieguren dat zijn! Maar goed over de cantharellen gaat het hier nu.
Gewoon Europese cantharellen dus vandaag en de eerste van het seizoen krijgen een simpele bereidingswijze op het Ministerie. Simpel, maar wel om je vingers bij af te likken…
Voor twee personen;
klontje boter
100 gram cantharellen, schoonpoetsen (niet wassen) en in stukjes snijden
2 lenteuitjes (zo’n bol uitje met wat groen, fijngesneden)
75 gram spek, in fijne dobbelsteentjes gesneden
1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
250 ml room
zwarte peper, zeezout, versgehakte platte peterselie
Fruit de ui, knoflook en het spek zachtjes aan in de boter. Voeg de stukjes paddestoel toe en laat zachtjes smoren. Voeg na ongeveer 5 minuten peper, zout en room toe. Laat de room even inkoken en maak de saus af met de peterselie.
Kook intussen pasta al dente. Kies een niet te dikke soort. Ik gebruikte vandaag linguine, een dunne platte pasta.
Giet de pasta af en schik die in een schaal. Giet de cantharellensaus erover.
© ellen