Platte perziken, om te eten! Ofwel actie voor eetbaar fruit!

 
 

vakantie juli 2007 013

Ik las vanmorgen in het Eindhovens Dagblad een artikel van Wouter Klootwijk over perziken en ander fruit. Hij schrijft in het artikel dat perziken eigenlijk alleen nog dienen om je huiskamer te versieren; een stilleven op de fruitschaal, goedkoper dan bloemen en ook nog iets langer houdbaar. Eten kun je dit fruit niet. Klootwijk schrijft “Er zijn mensen, zoals ik, die denken dat perziken er zijn om op te eten. Ik heb het weer geprobeerd. Gokken tegen beter weten in. Ik kocht ze bij Albert Heijn en bij Lidl, voor precies dezelfde prijs en ze waren even smerig. Gemiddeld drie om weg te gooien, tegen één die je net  eten kunt. Meelperen zijn het in het algemeen, zonder sap.
Het mooist denkbare fruit om te zien, de buitenkant, maar niet te genieten. Er is al een hele generatie opgegroeid die niet weet hoe goddelijk een perzik smaken kan, geen wonder dat veel mensen liever Fruit2day van Hero uit een flesje lurken.
Ik wil helemaal geen fruit van 79 eurocent per pond, ik wil veel meer betalen! Maar dan voor zuidfruit waar ik bijkans bij flauwval van genot.”

Aldus Wouter Klootwijk. En ik ben het er helemaal mee eens. Waarom is er overal in Frankrijk en ook in Luxemburg prima fruit te koop en hier niet? Zijn we te pinnig?  Willen we niet genoeg betalen? Of bedenkt AH voor ons dat we er niet meer voor uit willen geven?

Ik wil ook perziken en abrikozen waarbij je flauwvalt van genot! Mijn vader zei vroeger altijd: “Ik wil alleen een peertje waarvan het sap tot mijn elleboog loopt als ik erin bijt!”

De perziken op de foto kocht ik begin deze zomer in luxemburg. Het is een speciale soort, platte perzikken. Ik weet niet hoe de soort heet maar ze waren heerlijk! Het sap liep inderdaad tot mijn elleboog.

Er waren vroeger ook rassen perziken die het in Nederland prima deden. Ik kan me nog herinneren dat ze klein waren maar uitstekend van smaak. Ze werden zelfs geweckt voor de saaie wintermaanden. Deze rassen lijken bijna uitgestorven op een enkele boom na in een grote tuin in limburg of Brabant.
Wouter Klootwijk doet in zijn artikel een oproep aan de fruittelers:
“Nederlandse fruittelers, ik smeek u, maak me gelukkig, teel me zo’n perzik, ik zal u rijk belonen. Voor perziken, speciaal bedoeld om op te eten.”

Ik sluit me aan bij Wouter Klootwijk. Ik wil ook wel meer betalen voor eetbaar, sappig fruit!
Na de actie voor platte peterselie nu ook actie voor sappig fruit?
@ ellen

One thought on “Platte perziken, om te eten! Ofwel actie voor eetbaar fruit!

  1. Ja, ik heb die afgebeelde “wilde” perzikken meermaals gekocht bij de Sligro. Je komt ze niet vaak tegen en zijn heel wat duurder maar ze zijn een verademing t.o.v. het gekweekte spul. Door mijn schoonfamilie kom ik vaak op Sardinië, waar je ze zo van de boom plukt. Ben dus wel een beetje verwend, maar in Nederland moet je dit soort fruit met een zaklampje zoeken. Jammer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *