Appeltaart…

 

appeltaart 002
Er zijn nu allerlei soorten verse Hollandse appeltjes. Ze zagen er vanmorgen zo smakelijk uit dat ik besloot een appeltaart te bakken. Ik gebruikte dit keer Elstar. Meestal bak ik deze taart met Goudreinetten maar daar is het nog wat te vroeg voor.

Voor een dichte appeltaart van Wener deeg;
250 gram bloem
200 gram boter
125 gram fijne suiker
mespuntje zout
2 eidooiers
Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel ze over de bloem, bewerk ze met je vingertoppen tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en het zout en werk dit door de boter. Voeg de eidooiers toe en meng alles zorgvuldig met de bloem.
Kneed nu snel tot je een mooie deegbal hebt en zet die onder folie een uurtje in de koelkast.

Bestrooi het werkvlak met bloem en rol de deeglap snel uit. Bekleed de bodem en randen van een ingevette springvorm met het deeg. (bewaar een plak voor de bovenkant)

appeltaart 011

Voor de vulling;
6 kleine Elstar appeltjes
1 handvol geweekte rozijnen
2 á 3 eetlepels honing
snuifje kaneel
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Strooi er de rozijnen over en het kaneelpoeder.
Druppel de honing erover en sluit de taart met de tweede deegplak.
Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant zodat er wat stoom kan ontsnappen.
Bestrijk het gebak met een losgeklopt ei.
Bak de taart ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden.

@ ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *