Wulken…

 

wulken 011

Er moet een hoop worden geschreven over afgelopen weekend. Het komt eraan lezer, het komt eraan.

Laat ik eerst maar vertellen over mijn avontuur met de wulken, het was voor mij ook nieuw.
Al eerder schreef ik eens over die zeeslakken, die ik een aantal keren at bij een Portugees restaurant in Luxemburg. Ze staan niet op de kaart, maar als je vraagt om “búzios”, dan blijkt er altijd wel een schoteltje ergens in de keuken op voorraad te zijn. Ze worden gestoofd in een sterk gekruide tomatensaus, en je maakt ze aan tafel schoon. Het smaakt me altijd heel wel.

Zaterdag zag ik verse wulken liggen op Helmond-markt. De prijs was voortreffelijk, € 5 ,- voor drie kilo.
Onze visboer vertelde dat hij ze eigenlijk alleen aan Oost Aziaten verkoopt. Nederlanders, Indo’s, Surinamers, Turken of Marokkanen moeten er niks van hebben.
Ik kocht drie kilo, en dat bleek achteraf veel te veel.

Een deugdelijk recept was niet te vinden, in onze hele kookbibliotheek niet.
Gelukkig wist ik intussen dat je de wulken moet koken in een sterk gekruide bouillon, en beslist niet langer dan een half uur. Zo gebeurt het in Antwerpen, waar ze nog niet zo heel lang geleden kant en klaar in de viskraam en op de markt werden aangeboden onder de naam “caracollen”.
Na het koken verwijderde ik de einddarm. (Net als je doet bij wijngaardslakken.)

Ik heb een maaltje wulken gegeten (in bouillon). Taai, maar eetbaar. Niet bijzonder smakelijk.
Vanavond stoof ik ze na in veel knoflook en tomaat. Mogelijk gaan ze dan een beetje lijken op die wulken van De Portugees.

© paul

Ps: Het is vanavond niks geworden met die slakken, ondanks tomaten, pepertjes en knoflook. Binnenkort ga ik het wéér proberen.

Please follow and like us:

One thought on “Wulken…

  1. Beste Paul,

    Je kan de wulken ook zoals carco koken. Maakbde wulken schoon en dan choppen met uien, paprika en knoflook. Je kan de wulken in een beetje boter bakken met zout en peper.

    Smaakt heerlijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *