Reblochon…

hazenrug en spruitjes 023

Eén van de voordelen van het wonen in een uithoek van Nederland is dat je met een beetje moeite kaas-boter-eieren betrekt van de boer. Zo ook vlees en groenten. Een kortere weg van producent naar consument bestaat niet. En door de juiste boer te kiezen verzeker je je van kwaliteit. Een nadeel van uit het centrum wonen is dat je verstoken blijft van allerlei lekkers dat dan weer heel gewoon is voor de culinair geïnteresseerde Randstedeling. De exotiek moet je bij ons met een zaklampje zoeken. Maar soms zit het mee…

Zo ontdekte ik afgelopen week bij de plaatselijke super een heel mooi Frans kaasje. Opmerkelijk, want supers zijn doorgaans niet zo scheutig met artisinale kaasjes van rauwe melk. Die zijn kwetsbaarder dan fabriekskazen van gepasteuriseerde melk en de smaak is meer prominent, dus voor minder klanten weggelegd.

Dit kaasje komt uit de Haute Savoye en het heet Reblochon. Het is een AOC kaas. Dat wil zeggen dat plaats van herkomst en traditionele manier van maken heel precies zijn omschreven en door de Franse Staat streng worden gecontroleerd. Het wordt gemaakt van rauwe koemelk uit de bergen. Ons kaasje komt niet van de boerderij maar uit de fabriek. Het behoort tot het type gewassen roodschimmmelkaas. Het rijpen gebeurt in twee etappes. Uiteindelijk houd je een ivoorkleurig kaasje over met een safraangele korst. De smaak is pittig, romig en vol. Het geurt sterk. Wanneer je het op tijd uit de koeling legt dan zal de zuivel prachtig gaan vloeien. Ellen snoept zo’n kaasje het liefst met een lepeltje, ik mag de korst ook graag opeten.

hazenrug en spruitjes 022“>

De kaas werd al in de dertiende eeuw gemaakt. Zijn naam dankt hij aan het volgende: In de middeleeuwen, maar ook nog daarna, was de Alpenboer verplicht om een deel van zijn melk af te staan aan de landheer. Kwam de belastinginner langs, dan werden voor dit doel de koeien gemolken. De boeren molken de koeien echter nooit helemaal uit. Was de belastinginner weg dan werden de koeien opnieuw gemolken (re-blocher) en van die melk werd de kaas gemaakt.

Ik kocht het kaasje bij AH en betaalde voor 250 gram ongeveer €4,50.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *