Het is al een paar dagen wat stil op dit weblog. Dat is niet omdat er niet gekookt wordt. Maja is vandaag jarig en ik maak wat eten voor haar feestje. Voorbereidingen, boodschappen enzovoorts vergen nogal wat tijd vandaar. Ik zal een aantal gerechten hier beschrijven, dan kan ik ze zelf ook nog eens terugzoeken. Bijvoorbeeld deze pastei, die had ik al een paar jaar niet meer gemaakt en dan moet ik weer diep nadenken hoe dit gerecht ook alweer ongeveer, gemaakt moet worden.
zo’n pastei is een prima gerecht voor grote feesten. Ik bak er meestal een paar tegelijk. Ik gebruik lage bakblikken, vlaaienbakblikken, met een doorsnee van 28 centimeter.
voor twee pasteien;
3 pakjes bladerdeeg, kant en klaar.
1500 gram kipfilet, fijngemalen
1000 gram gehakt
2 eieren
4 tenen knoflook, peper, zout, nootmuskaat, peterselie en een eetlepel roze peperkorrels
Kneed deze ingrediënten goed door elkaar. Bak een klein beetje in een koekenpan om te proeven of er genoeg zout en peper in zit.
Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het uit tot een mooie lap.
Bekleed daarmee de ingevette vormen en schep de vulling erin.
Snijd nu uit de rest van het deeg twee deksels op maat en sluit daarmee de pastei.
Maak in het midden een klein gaatje in het deeg en steek daarin een trechtertje van karton. Hierdoor kan de stoom ontsnappen.
Versier de bovenkant met wat deegfiguurtjes en bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
Zet de pasteien anderhalf uur in een voorverwarmde oven op 180 graden.
© ellen.