Gevulde speculaas voor de nachtwerkers!

 

speculaas

Er zijn altijd mensen die moeten werken met Sinterklaas Kerst, Nieuwjaar en ga zo maar door!
Terwijl jij lekker thuis zit te rijmen of het laatste cadeautje inpakt en morgen met je familie het Sint of-weet-ik-wat-voor-feest viert, ploeteren zij in brandweerwagens, ambulances,  fabrieken en ziekenhuizen.
Een stuk gevulde speculaas voor de nachtdiensten was dus wel het minste wat ik Paul vandaag kon meegeven naar zijn werk.

Voor een flink stuk gevulde speculaas;
200 gram bloem
125 gram donkere basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
150 gram koude boter
1 zakje bakpoeder
snufje zout
2 eetlepels melk

vulling
300 gram amandelspijs ( te koop bij een goede banketbakker, of zelf maken)
1 ei en 20 gram boter. Kneed boter en ei door de spijs tot je een homogene massa hebt.

Meng bloem, zout, bakpoeder, suiker en speculaaskruiden. Hak de boter er met twee messen door tot piepkleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed er een mooie deegbal van. Zet het deeg een half uur, afgedekt met folie, in de koelkast.

Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elke stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar op 175 graden.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *