Pasta carbonara…

 

carbonara

Hoe de enige echte carbonarasaus gemaakt moet worden weet ik niet, er zijn wel honderd manieren.
Iedereen vindt zijn of haar recept het meest authentiek. Over ieder ingrediënt in deze saus kun je van mening verschillen.  De één voegt room toe, de ander melk, weer een ander gebruikt witte wijn. Sommigen gebruiken rauwe eieren, anderen absoluut niet. Ook over de te gebruiken kaassoort verschillen de meningen; Parmezaanse, Romano, Pecorino, maar in ieder geval vers geraspt. Niet van dat kartonstrooisel uit een zakje. En wordt de saus gemaakt met pancetta, bacon of gewoon Hollands gerookt spek?

En dan de pasta soort; meestal spaghetti maar ook hierop zijn allerlei varianten te lezen. Marcella Hazan schrijft in haar boek de Klassieke Italiaanse keuken; “Ik kan me carbonara moeilijk met iets anders voorstellen dan met spaghetti”. Antonio Carluccio maakt zijn favoriete carbonara met Bucatini ofwel percilatelli, een hol soort spaghetti. Ik had geen gewone spaghetti in huis. Ik had nog Capellini no 1, een hele dunne spaghetti en Bavette no 13, een platte dunne pasta, zelfde kooktijd als gewone spaghetti. Ik gebruikte de Bavette, die leek me het beste passen bij de carbonarasaus.

Uit alle recepten en tips gebruikte ik wel iets en kwam tot de volgende saus;
Voor vier personen (als hoofdmaaltijd, met een salade erbij)
500 gram Bavette no 13
100 gram gerookt spek van de Sumiranboerderij, in kleine stukjes gesneden
4 eetlepels Pecorino
4 eetlepels Parmezaanse
2 eieren
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels droge witte wijn
flink wat versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gehakte peterselie

Plet de knoflook en fruit de tenen in de olijfolie tot ze goudbruin zijn. Vis ze uit de pan. (lekker door de sla). Bak dan de stukjes spek in de olie tot ze knapperig zijn. Voeg de wijn toe en laat die even  doorkoken.
Neem een schaal waarin je de pasta wilt opdienen en breek daarin de eieren en klop ze even los. Roer er dan de kaas door, de peterselie en flink wat peper. Meng alles goed door elkaar.
Kook de pasta al dente. Voeg de afgegoten pasta bij het ei-kaasmengsel en schep alles goed om. Verwarm het spek nog even voeg dat, met het vocht ook bij de pasta.
Dien meteen op.
Geef er een salade bij.
© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *