Gebakken witlof op Italiaanse wijze…

 

gebakken witlof

We gaan nog maar even door met onze goede voornemen om zoveel mogelijk producten te kopen die dicht bij huis geteeld worden. Echte wintergroenten dus. Aten we al kool, pastinaak, winterwortel en knolselderij, vandaag zag de witlof er prima uit.
Een heel veelzijdige groente, witlof.
Vandaag maakte ik de witlof  volgens een Italiaans recept voor radicchio.
De langwerpige milde variatie van de radicchio wordt in Italië voor dit recept gebruikt. Die is hier in de buurt niet te koop en ik bedacht dat dit recept met witlof vast ook wel zou smaken.

voor 2 personen:
3 struikjes witlof, in de lengte middendoor gesneden
4 eetlepels olijfolie
grof gemalen zout en zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng olie, peper en zout en leg de witlof met de gesneden kant naar boven in een schaal waar ze precies in passen.
Giet het oliemengsel erover en zet de schaal in de oven. Bak de witlof zo 10 minuten.
Draai de witlof om en bak nog eens 6 minuten.
Draai ze nog een om en bak nog ongeveer 6 minuten tot de witlof gaar is. Laat ze even staan voor het serveren.

Wij aten er kalfsreepjes in room en comtésaus bij en vonden het een prima combinatie, het zacht-romige vlees met de licht bittere witlof.
En natuurlijk, espresso toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *