Lamsvlees met tamarinde en pepers…

 

tamarinde 007

Het was hier weer druk vandaag, veel ‘zaterdagbezoek’, gezellig! Veel buurt over politiek, laatste nieuwtjes, wel en wee in ons dorp. Het was ook een werkdag voor mij vandaag, het was op onze opleiding
“Open Dag”. Een heel geslaagde open dag met veel bezoekers en veel toekomstige studenten, daar werk ik altijd graag aan mee.

Op zo´n dag moet er iets makkelijks te eten zijn, iets dat al pratend klaargemaakt kan worden.  Vlees bakken, uitjes snijden, wat praten, kruiden erbij, eens roeren, wat bouillon toevoegen, nog wat praten enzovoorts…Gelukkig hebben wij een keuken waar veel mensen aan tafel kunnen zitten en het ‘fornuis’ toch dichtbij is.

En zo kwamen we te praten over tamarinde, een belangrijk ingrediënt in deze stoofpot, en wat nu eigenlijk tamarinde is…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet precies weet. Een vrucht, tropisch, zuur, meestal verwerkt tot een pasta…
En natuurlijk ken ik tamarinde van het prachtige gedicht van Hans Warren; “Behalve Linde, Tamarinde en Banaan”. Ik dacht hier even literair uit te pakken en een stukje uit dat mooie gedicht te citeren maar helaas… overal in huis gezocht maar ik kan het boekje zo snel niet vinden! Ik weet zeker dat we het dichtbundeltje ergens hier in huis hebben staan, een felrose, glimmende kaft… maar waar…Het eerste stukje dan maar, zo, uit mijn hoofd dacht ik:

Alle bomen zijn mannelijk
behalve
Linde
Tamarinde
en
Banaan

Vergeef het me als dit niet helemaal klopt. Misschien kent nog iemand het hele gedicht?

Paul gaat dat allemaal helemaal precies uitzoeken en de achtergronden van de tamarinde beschrijven, ik beperk me vandaag tot het al vaker beschreven recept dat overigens iedere keer weer toch iets anders is, vandaag maakte ik het zo;

1 kilo lamsvlees, in niet te kleine stukken gesneden
3 eetlepels olijfolie
2 grote uien, in grove stukken
3 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
1 theelepel komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kaneel
4 kruidnagelen
4 gedroogde chilipepertjes
1 verse chilipeper, in dunne reepjes gesneden, zonder het zaad
4 kleine, vastkokende aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
2  wortels in blokjes gesneden
60 gram santen ( van zo’n blok, te verkrijgen in Toko’s)
1 eetlepel tamarindepasta (ook te koop in de toko)
zout
peterselie en verse koriander

Fruit de ui en knoflook op een laag vuur in de olie goudbruin. Bak in een andere pan de stukken vlees rondom bruin. Voeg de koriander en komijn bij de uien en roer alles goed om. Doe er dan het vlees bij en voeg ongeveer 750 ml heet water toe. Doe er dan kaneel, kruidnagel en chilipepers bij en stoof op een laag vuur ongeveer 1 1/2 tot 2 uur.
Voeg dan de aardappel, de wortel, de in stukjes gesneden santen en de tamarinde toe en laat het geheel zo nog 30 minuten zachtjes sudderen.
Breng verder op smaak met wat zout en bestrooi vlak voor het opdienen met versgehakte platte peterselie en koriander.

Serveer met saffraanrijst en een flinke salade.

Natuurlijk espresso toe!

© ellen.

Door de drukte kwam het er niet van een foto van deze heerlijke stoofpot te maken. Vandaag dus alleen een foto van twee van de ingrediënten; Tamarinde en kokos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *