Kip met citroensaus…

kip citroen 002

Nog steeds zijn we bezig met eten uit de diepvries. Het einde is nog niet in zicht. Vandaag heb ik me voorgenomen dat er in ieder geval niets meer bij mag, afgelopen uit! Leeg moet dat ding! In april wil ik een nieuwe, energiezuinige diepvries, wat er dan nog rest…

We werken nu van de bovenste lade naar beneden; gewoon bovenste lade helemaal leegmaken! (volgens mijn berekeningen eten we dan met Pasen snoekbaars, maar ik ben slecht in rekenen…)
Voordelen van dit soort voornemens zijn dat je elke dag weer voor verrassingen staat; vandaag kip, drumsticks van de Sumiranboerderij. En eigenlijk een heel mooi gerecht voor een regenachtige doordeweekse dag.

Dit zou je zelfs heel goed met Pasen kunnen eten. De eerste Paastip dus vandaag;

Kip met citroensaus;

Neem een goede biologische kip. Je kunt een hele kip kopen en zelf in 8 stukken verdelen of koop bijvoorbeeld drumsticks of poten.

Voor vier personen 1 1/2 kilo kip.
boter, peper zout
1 heel fijngehakte ui
2 1/2 dl bouillon

voor de saus 3 eidooiers en 3 eetlepels citroensap

Braad de stukken kip in de boter aan alle kanten heel lichtbruin, voeg de ui toe en smoor even mee. Blus dan af met de bouillon en laat de kip nu ongeveer 45 minuten zachtjes garen. De gaartijd is heel afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Een biologische kip heeft een langere gaartijd nodig.
Als de kip gaar is moet het vocht bijna helemaal verdampt zijn. Is er nog veel vocht in de pan laat het dan verdampen door even zonder deksel door te stoven.

Klop in een kom de dooiers los en voeg er beetje voor beetje het citroensap bij. Klopt nog even tot je een mooi zalvig mengsel hebt en giet de saus over de kip. Zet het vuur meteen uit.
Roer snel alles goed door zodat de kip omhult wordt met de saus. Leg de stukken op een voorverwarmde schaal en giet de rest van saus erover. Strooi er wat gehakte peterselie over.
Een prachtige frisse, zachtgele, zalvige saus!

Wij aten er vandaag wat pasta bij en een salade met spinazie, snijbiet en tomaatjes.

En espresso toe!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *