Asperges, de eerste van dit jaar!!!

 

asperges 009

Het gaat wat beter met Paul zijn rug. Hij kan in ieder geval weer een beetje vooruit, en hij kan ook weer autorijden. Dat is mooi, maar nog veel mooier is dat hij vandaag maar eens voorzichtig naar één van de plaatselijke aspergetelers is gereden om te horen wanneer er nieuwe, verse asperges te koop zouden zijn…

En het beste nieuws van vandaag is dat er al gewoon asperges gestoken worden. Weliswaar steek men uit voorverwarmde bedden, maar toch, daar smaken ze niet minder om. Ik beschouw het altijd een beetje als een voorbode van de lente, deze prachtige groente. Zoveel smaak, weer zo anders dan de wintergroenten…

Voor ons hoeft er verder niet zoveel mee te gebeuren. Zeker deze eerste asperges eten wij het liefste zonder enige opsmuk; gewoon goed geschild en in ruim water met wat zout gaargekookt. Wij houden niet zo van ‘beetgaar’, wij willen ze eigenlijk gewoon lekker zacht!

asperges 004

En erbij, heel klassiek, een hardgekookt ei, wat ham, wat vers geraspte oude kaas, wat gesmolten boter en een glas Pinot Blanc. Weinig gewaagd, zeer klassiek, maar heel lekker! Later in het seizoen gaan we wel weer experimenteren met bijzondere aspergegerechten. Deze eerste aten we gewoon zo, sec. En ze waren heerlijk.

Ik zou zeggen een prachtig idee voor de paasdagen; verras je gezelschap met een paar van die mooie Nederlandse asperges. Er zijn hier in de buurt, en ook in Limburg, al een aantal telers die volop asperges steken!

Voor ons vandaag een stukje kaas toe en natuurlijk espresso.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *