Die truffels uit het potje moesten op. Niet dat ik nog veel hoop had dat ze op een andere manier klaargemaakt opeens wél smaak zouden krijgen, maar, zonde om zomaar weg te gooien! De smaak langzaam laten ontwikkelen…
Ik besloot vandaag dan maar risotto te maken en er de resterende truffels bij te doen. Omdat ik er weinig vertrouwen in had dat het nog goed zou komen met het “alles overheersende truffelaroma”, heb ik er maar zelf wat mooie smaken bijgevoegd.
Niet precies afgemeten vandaag, risotto maak je gewoon een beetje uit de losse pols! Vergeet alleen nooit dat de weinige smaken die je toevoegt, wel heel echt moeten zijn.
Ik gebruikte Arborio della Lomellina, ongeveer 350 gram
3 eetlepels olijfolie
75 gram spek in kleine reepjes
1 ui en 2 teentjes knoflook, fijngehakt
ongeveer 1 handvol doperwtjes ( vandaag uit de diepvries, zeer binnenkort verse. kook de diepvrieserwtjes even bijna gaar)
1 handvol fijngehakte rucola
ongeveer 75 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
en dan natuurlijk die twee zielige overgebleven truffeltjes uit een potje, in dunne plakjes gesneden.
(je kunt ze gerust weglaten, we proefden er bijna niets van terug)
en bouillon, zoveel als nodig. Moeilijk te zeggen hoeveel. Gebruik in ieder geval echte bouillon, zelf getrokken van rundvlees. Bouillon gemaakt van blokjes geeft alleen een zoute smaak!
Zet de pan met warme bouillon naast de risottopan en houd de bouillon warm.
Verwarm de olie en fruit daarin de ui, knoflook en spek even zachtjes aan.
Voeg de rijst erbij en schep om en om tot alle korrels wat olie hebben opgenomen.
(de eventuele truffels uit blik kunnen er nu ook bij)
Doe er dan lepel voor lepel warme bouillon bij tot de rijst onderstaat. Roer tot al het vocht opgenomen is en voeg dan opnieuw warme bouillon toe. Laat de rijst zo 15 minuten zachtjes koken en voeg steeds bouillon toe als de massa te droog dreigt te worden.
Doe er dan de doperwtjes bij en de grofgesneden rucola.
Blijf roeren, eventueel nog een laatste beetje bouillon, wat peper en zout en dan nog een paar minuutjes zachtjes laten pruttelen.
Dan kan de Parmezaanse kaas erbij, alles voorzichtig omscheppen, nog even doorwarmen en snel opdienen.
De truffels proefden we ook nu niet terug maar ook zonder (blik) truffel was dit een heerlijke risotto!
© ellen