Ni Zan, Bamboe en andere genoegens…

 

bamboe

Prachtig runderstoofvlees had Ellen uit de vriezer gelegd. Een ingelaste baby-sit-klus zorgde er echter voor dat het vlees pas laat kon worden opgezet. Het was dus eenvoudigweg niet op tijd gaar. En om te voorkomen dat het avondeten gelijk ging vallen met het moment dat ik naar mijn werk zou vertrekken, besloten we het vlees te bewaren voor de maaltijd van de volgende dag. Voor vanavond bezochten we de Afhaalchinees in de Molenstraat. Enfin…, het eten was voedsel, en dat was dan dat. Traditiegetrouw laat ik in het geval van Afhaalchinees een andersoortig plaatje achter op dit web-log. Een plaatje waar ik plezier aan beleef, en hopelijk jij ook.

Bamboebladeren heet deze inktschildering op papier. Hij werd gemaakt rond 1369 door de schilder Ni Zan die leefde van 1306 tot 1374, dus onder de Yuan-dinastie en de eerste jaren van de Ming-dinastie. Ni Zan stond vooral bekend als landschapsschilder, maar als een soort tweede vakspacialisatie had hij het schilderen van bamboe.

Het getoonde blad is 30 bij 30 centimeter. De afbeelding loopt af aan de onder- en bovenkant, je mag ervan uitgaan dat de tekening oorspronkelijk groter is geweest.  De begeleidende tekst van het museum waar dit blad zich bevindt (Freer Sackler) spreekt van de sobere, uitsparende stijl van Ni Zan. Eén, twee bamboetakken in diverse grijstonen tegen een lege achtergrond. Maar dít blad staat helemaal vól! De randen zijn bestempeld alsof er een kind bezig is geweest. Geen stukje mocht onbenut blijven. En verder staan er teksten op het blad. De tekst links boven is in ieder geval later toegevoegd door de dichter Qian Weishan. De eerste regel luidt: “Mijn oude vriend wist hoe hij bamboe moest schetsen…”

Wat is er nu eigenlijk van de schilder zelf? Alleen de tekening, of ook die overdaad aan stempels? (Eén of twee stempels horen er op zo’n blad te staan. Maar twintig?…) En die tekst rechts, is die origineel? De linkse tekst in ieder geval niet, wisten we al. Vreemd, raadselen. Toch vind ik het een prachtig blad, de bamboeschildering én alle “vervuiling” erom heen. Het wordt welhaast barok…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *